Nem sok, de a semminél több - ennyi pénzt takarítunk meg a képviselői különnyugdíjak eltörlésével

Idén 28,5 millió lejes megtakarítást jelenthet a képviselői különnyugdíjak eltörlése, ami a teljes költségvetési kiadások 0,0046 százaléka. Feltéve, hogy az alkotmánybíróság nem kaszálja el ismét a törvényt.

A honatyák különnyugdíjának az eltörlése és a megtiltása annak, hogy valaki egyidejűleg kapjon nyugdíjat és állami forrásból származó fizetést, „jelentős kiadás-megtakarítást” fog eredményezni, nyilatkozta Marcel Boloș. A pénzügyminiszter kijelentése első hallásra hihetőnek tűnik, azonban a számok tükrében erősen megkérdőjelezhető.

Fotó: Agerpres

A képviselőház idei költségvetésében 35 millió lej van elkülönítve a különnyugdíjakra, a szenátuséban pedig további 22 millió. Ez összesen 57 millió lejt jelent. A törvényhozás volt és egyes, még mindig aktív tagjainak járó speciális nyugdíjának eltörtéséről szóló jogszabályt hétfőn fogadta el a parlament, ami azt jelenti, hogy leghamarabb júliusban emelkedhet törvényerőre.

Visszamenőleges hatállyal a törvény nem alkalmazható, vagyis csak a második félévben fejtheti ki a hatását, s így 28,5 millió lej megtakarítást eredményezhet az államkassza számára. Ez a semminél több, azonban a költségvetés egészét tekintve nem igazán számottevő összeg, és a büdzsé aggasztó hiányának az orvoslásához sem járul hozzá jelentős mértékben.

A költségvetés idei tervezete 607,9 milliárd lej kiadással számol, aminek a 28,5 millió lej mindössze a 0,0046 százaléka, tulajdonképpen elhanyagolható tétel. Az első negyedévben a költségvetés adókból származó bevételei 20 milliárd lejjel maradtak el a tervezett értéktől, a kormánynak ennyit kell tehát lefaragnia a kiadásokból. Időközben a bevételi deficit tovább nőtt, jelenlegi pontos értékét azonban egyelőre nem közöltek. A költségvetésből március végén hiányzó 20 milliárdnak a 28,5 millió a 0,14 százaléka, tehát nem húzza ki a sárból az államháztartás szekerét.

Ettől még a honatyai különnyugdíjak eltörlése mindenképpen indokolt lépés volt, mivel a speciális juttatás egy semmivel nem indokolt, morálisan tarthatatlan privilégium. A parlament tagjai semmiképpen sincsenek rászorulva, hogy befizetéseken nem alapuló extrajuttatást kapjanak  nyugdíjba vonulásukat követően, mivel az országos átlagot bőven meghaladó bérrel fizetik őket. A legfrissebb vagyonbevallási nyilatkozatokból az derül ki, hogy jelenleg a törvényhozás tagjai minimum havi 12 ezer lejt keresnek, azonban ez az összeg felmehet akár 20 ezer lejre is.

843 haszonélvező

A parlament az Adevărul napilap megkeresésére azt közölte, hogy májusban 843 személynek folyósított különnyugdíjat. A kedvezményezettek száma folyamatosan nőtt, 2022 szeptemberében még csak 820-an voltak. A legkisebb összegű, 2187 lejes különnyugdíjat azok kapják, akik a rendszerváltás utáni első törvényhozási ciklusban, 1990 és 1992 között voltak a parlament tagjai. A juttatás összege a lehúzott mandátumok számával nő, az átlagos értéke idén 5635 lej. Ez több mint két és félszerese az országos átlagnyugdíjnak, ami májusban 2005 lej volt. A képviselőház esetében 12 168 lej a legnagyobb különnyugdíj, míg néhány egykori szenátor havi 15 319 lejt kap.

A parlament egyszer már nekifutott a különnyugdíjak eltörlésének, s 2021-ben meg is szavazta az erről rendelkező jogszabályt. 2022 májusában az alkotmánybíróság azonban elkaszálta a törvényt az elfogadása során elkövetett eljárási hibákra hivatkozva.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?