Kelemen Hunor: akár felelősségvállalással is elfogadható a különnyugdíjak törvényének módosítása

A koalícióban nem került szóba, hogy a kormány parlament előtti felelősségvállalással fogadtassa el a különnyugdíjak reformjáról szóló törvénytervezetet, de ez is egy megfontolandó lehetőség – jelentette ki kedden Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes | Fotó: AgerpresKelemen Hunor a parlamentben újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a kormányzati felelősségvállalás lehetőségét eddig még nem vitatták meg a koalícióban, maga is csak most hallotta ezt a felvetést. Szerint ez egy olyan kérdés, amit a koalíciónak elemezni kell, mielőtt a politikusai nyilatkoznának róla. „Ha azonban a javaslat megvalósíthatónak bizonyul, ez is egy megfontolandó lehetőség” – tette hozzá.

Marcel Ciolacu, a kormánykoalíció legnagyobb pártjának, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) az elnöke kedden kijelentette, hogy – a kormányfőcsere után – miniszterelnökként kezdeményezni fogja a különnyugdíjakról szóló törvény parlamenti felelősségvállalással történő elfogadását, ha képviselőházi elnöki mandátuma lejártáig nem zárulnak le az ezzel kapcsolatos tárgyalások.

Rámutatott, még zajlanak az egyeztetések az Európai Bizottsággal (EB) azokról a módosításokról, amelyekre még szükség van ahhoz, hogy az úgynevezett különnyugdíjak rendszerét szabályozó és a szenátusban már elfogadott tervezet megfeleljen az EB követelményeinek és a világbanki ajánlásba foglalt kitételeknek.

Nicolae Ciucă jelenlegi miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője szerdán azt mondta, hogy szeretné elkerülni a törvény felelősségvállalással – a parlament megkerülésével – történő elfogadását, hanem szeretné, ha a törvényhozás támogatását tudnák maguk mögött.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?