Ciolacu B-terve a különnyugdíjakról

Marcel Ciolacu miniszterelnök azt mondta az Antena 3-nak adott keddi esti interjúban, hogy amennyiben a különnyugdíjakra vonatkozó törvényt alkotmányellenesnek ítélik, augusztusban rendkívüli parlamenti ülésszakot kell összehívni, hogy a törvényt összhangba hozzák az alkotmánybíróság döntésével.

Az alkotmánybíróság július 26-án tárgyalja a szolgálati nyugdíjakra és a nyugdíjkorhatár növelésére vonatkozó törvények elleni óvásokat, amelyeket a legfelsőbb bíróság nyújtott be. Ennek kapcsán Marcel Ciolacukormányfő azt mondta, amennyiben alaptörvénybe ütközőnek ítélik a törvényeket, augusztusban rendkívüli parlamenti ülésszakot hívnak össze, hogy a jogszabályokat összhangba hozzák az alkotmánybírósági döntéssel. A különnyugdíjak reformját ugyanis meg kell valósítani ahhoz, hogy Románia benyújthassa a harmadik kifizetési kérelmet az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében - idézte az Agerpres a miniszterelnököt.

Ciolacu megoldást ígér Fotó: Agerpres

A Legfelsőbb Bíróság (ICCJ) csütörtökön döntött úgy, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a szóban forgó módosításokat. A képviselőház szerdán fogadta el döntő házként a különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet. A jogszabályjavaslatot 209 képviselő támogatta, 27-en ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?