Gorghiu: a szolgálati nyugdíjak reformjának nem célja az igazságszolgáltatás elnéptelenedése

Nem tartja meglepőnek Alina Gorghiu igazságügyi miniszter, hogy a legfelsőbb bíróság az alkotmánybíróság elé viszi a különnyugdíjak törvényét.

A román államban minden hatalomnak megvan a maga hatásköre – jelentette ki Alina Gorghiu azzal kapcsolatban, hogy a legfelsőbb bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a különnyugdíjakat szabályozó új törvényt, illetve a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló jogszabályt is.

„A törvényhozó testület törvényeket hoz, a legfelsőbb bíróság pedig sok más előjoga mellett azzal a joggal is rendelkezik, hogy bizonyos törvényeket az alkotmánybíróságon megtámadjon” – nyilatkozta Gorghiu csütörtök este a Digi 24-nek.

Alina Gorghiu | Fotó: Agerpres

Véleménye szerint nem meglepő, hogy ezt az igazságszolgáltatás által helyenként vitatott törvényt a legfelsőbb bíróság az alkotmánybíróság elé viszi. Leszögezte azonban, hogy amikor a különnyugdíjak, szolgálati nyugdíjak reformját eltervezték, „senki nem tűzte ki célul az igazságszolgáltatás elnéptelenedését”.

Hozzátette, hogy az elmúlt másfél évet „meglehetősen érdekes egyensúlyozás” jellemezte, figyelembe véve, hogy egyrészt a reformot meg kellett valósítani, az országos helyreállítási terv (PNRR) feltételrendszerének eleget kellett tenni, másrészt pedig biztosítani kellett egy működő, hatékony, közszolgálati jellegét betöltő igazságszolgáltatási rendszert.

Fotó: Pixabay

A bukaresti legfelsőbb bíróság (ICCJ) közgyűlése csütörtökön úgy döntött, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a különnyugdíjakat szabályozó új törvényt, illetve a nyugdíjkorhatár megemeléséről szóló jogszabályt is.

A testület szerint a jogszabályok sértik az esélyegyenlőség, valamint az alapvető emberi jogok alaptörvény szavatolta elvét.

A képviselőház szerdán döntő házként elfogadta a különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet. A jogszabályjavaslatot 209 képviselő támogatta, 27-en ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak.

Az alsóház hétfőn már elfogadta a tervezetet, de visszaküldte a szenátusnak, arra hivatkozva, hogy az elfogadott módosító javaslatok jelentős tartalmi eltéréseket eredményeztek a felsőházban korábban szavazásra bocsátott változathoz képest. Így a szenátus szerdán ismét jóváhagyta a tervezetet, majd a képviselőház is újból elfogadta döntő házként.

A törvény célja, hogy a szolgálati nyugdíjakat az adott szakterületen eltöltött szolgálati idő alapján számítsák ki, és a minimális járulékköteles szolgálati időt az állami nyugdíjrendszerben alkalmazotthoz igazítsák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?