Adómentességgel csábítja Románia a digitális nomádokat

Fél évre adómentességet kapnak Romániában a digitális nomádok. A képviselőház kedden elfogadott törvénytervezete kiküszöböli a kettős adózást és az előterjesztők reményei szerint népszerűbb célállomássá teszi az országot a távmunkát végző külföldiek számára.

Egy évvel azután, hogy az úgynevezett digitális nomád vízum bevezetésével Románia jogrendszerében is megjelent ezen életforma fogalma, a képviselőház által kedden megszavazott törvénytervezet immár a fiskális státuszukat is tisztázta. A digitális nomádok ugyanis olyan személyek, akik nem pusztán távmunkát végeznek, de rendszerint folyamatos utazgatás mellett dolgoznak az internet segítségével. A romániai törvény értelmében olyan külföldi személyek, akik ideiglenesen az ország területéről dolgoznak a technológia segítségével, európai unión kívüli cégeknek. A kedden elfogadott adótörvénymódosítás biztosítja számukra, hogy ne kelljen két helyen adózniuk. Romániában ugyanis mentesülnek az adókötelezettségtől, ugyanakkor egészség- és társadalombiztosítási hozzájárulást sem kell fizetniük, ha egy év során kevesebb mint 183 napot tartózkodnak az ország területén. Fiskális státuszuk csak akkor változik meg, ha hat hónapnál huzamosabb időt töltenek el Romániában.

Forrás: Pixabay

A törvénytervezetet kezdeményező Diana Buzoianu és Gabriela Horga parlamenti képviselők szerint ezáltal még inkább „nomádbaráttá” válik Románia, és gazdaságélénkítő hatása lehet, ha a külföldiek az ország területén költik el a bevételeiket. „A digitális nomádok képesek válságban lévő közösségeket is fellendíteni, mint ahogyan egyes települések pénzügyi lehetőségeit is szélesítik. Vegyük például a bolgár Bansko városát, amely sípályái miatt népszerű üdülőhely télen, de nyáron gondokkal küszködik. Munkakörnyezetet teremtettek viszont a digitális nomádoknak, amely révén immár egész évben van jövedelemforrása a településnek” – mondta Horga a tervezet előterjesztésekor. Buzoianu kiemelte: fontos lépést tartani a modernizációval, Romániának pedig népszerű és értékelt célállomássá kell válnia a digitális nomádok körében.

Románia különben már két évvel ezelőtt is élen járt a digitális nomádok számára ajánlott országok között. Elsősorban a szélessávú internet gyorsasága és az alacsony költségek rangsorolták a harmadik helyre előbb a Circleloop úgynevezett nomádindexén, majd pedig tavaly a Kayak listáján jegyezték a dobogó harmadik fokán. Utóbbin különben Portugália és Spanyolország vezetett, mint ahogyan a Nomadlist által ajánlott városok ranglistáján is Madeira, Gran Canaria és Ericeira a „dobogósok”. Románia ugyanakkor ezen a listán is az élen jár, Temesvárt a negyedik helyen jegyzik, és Brassó is az előkelő tizenkettedik helyen áll az európai „nomádbarát” városok rangsorában.

Romániához hasonlóan Portugália is bevezetett úgynevezett digitális nomád vízumot és Spanyolországban is igényelhető. Németország, Horvátország, Csehország, Észtország ugyancsak biztosít a távmunka ezen formájához hosszabb távú tartózkodási lehetőséget, de Magyarországon is van lehetőség ideiglenes tartózkodási engedélyt kérni. Az időtartamok eltérőek, ugyanakkor általános jellemzője az ilyen típusú vízumnak, hogy az igénylőnek igazolnia kell, hogy jövedelme meghaladja az adott állam bruttó átlagbérét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?