Újév után: ezek a pénzügyi változások önt is érintik

Január 1-jétől csaknem 18 százalékkal nőtt a bruttó minimálbér, 12,5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, viszont a kormány kivezeti az üzemanyagok árkompenzációját, ami drágulásukhoz vezet, ugyanakkor a kisvállalkozások adóterhei is nőttek. A változások közvetve vagy közvetett módon mindenkit érintenek, nemcsak azokat, akik minimálbért keresnek vagy a különböző támogatott ágazatokban dolgoznak, ugyanis egyesek esetében az adókedvezmények, másoknál a adóterhek növelése vetít majd sötétebb árnyékot az egyébként is szürke hétköznapokra.

A kormány decemberben döntött az új jövedelemértékekről és adóváltozásokról. A bruttó minimálbér az eddigi 2550 lejről 3000-re nőtt, ami 17,6 százalékos növekedésnek felel meg. Tavaly 1,2 millió alkalmazott, a munkavállalók csaknem 23 százaléka kapott minimálbért.

Arról, hogy összesen hány típusú minimálbér létezik ma Romániában és nettó értékben mit, illetve mennyi jelent a munkások kezében, itt írtunk bővebben.

Egységesen tíz százalékkal nőtt a közalkalmazottak, a köztisztviselők és a fegyveres testületek hivatásos tagjainak alapbére is úgy, hogy az alapbéren kívüli juttatások a tavalyi szinten maradnak, a túlórát pedig kizárólag szabadnappal kompenzálják a fegyveres testületek hivatásos állománya kivételével.

Az építőiparban a bruttó minimálbér a tavalyi 3000-ről 4000 lejre emelkedett január 1-jétől, míg az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban egyaránt 3000 lej maradt a minimálbér, ám sem személyi jövedelemadót, sem pedig egészségbiztosítási hozzájárulást nem fizetnek, a nyugdíjbiztosítási hozzájárulás pedig az esetükben nem 25, hanem csak 21,25 százalék.

Fotó: Molnár Boglárka

A nyugdíjak is 12,5 százalékkal nőttek, emellett a kisösszegű öregségi járandóságban részesülők két egyenlő részre osztott, egyszeri nyugdíjkiegészítést kapnak, amit a kabinet a megemelkedett közüzemi számlákra hivatkozva nyújt.

A kormány literenként 0,50 lejjel kompenzálta az üzemanyagok árát, most ezt a támogatást kivezették, így várhatóan drágulás várható a benzinkutaknál. Nicolae Ciucă miniszterelnök azonban jelezte, amennyiben ismét jelentősen megdrágul az üzemanyag, akkor az intézkedést visszavezetik.

Január 1-jétől ugyanakkor adóemelések is hatályba léptek, így a vendéglátóiparban az eddig hatályos, kedvezményes 5 százalékos helyett 9 százalékos áfát kell fizetniük a vállalkozóknak az idegenforgalmi szolgáltatások után, illetve az élelmiszeriparban 9 százalékról 19 százalékra nőtt a cukros üdítők áfája.

A kormány növelte az adóterheket a mikrovállalkozások és az egyéni vállalkozások esetében. Ez utóbbiaknak például megduplázódhat a társadalombiztosítási járulékuk, ha a nettó bevételük meghaladja a bruttó minimálbér 24-szeresét. A mikrovállalkozásokkal szembeni követelményeket is szigorították, így csak azok működhetnek ebben a vállalkozási formában, amelyeknek a bevétele nem haladja meg az évi 500 ezer eurót, eddig egymillió euró volt a felsőhatár. Emellett a mikrovállalkozásoknál megszüntették az árbevétel után számolt kedvezményes 3 százalékos adót. Az osztalékadó is 5 százalékról 8 százalékra nőtt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?