Az adómentesség hatása: megugrottak a bérek a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban

Utóbbiban 23 százalékkal lett nagyobb az átlagkereset az adókedvezmény bevezetését követően.                                                                                                                             

Jelentős mértékben nőttek a bérek azon ágazatokban, melyekben a kormány adókedvezményben részesítette a dolgozókat, írja a Ziarul Financiar. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az élelmiszeriparban 3247 lejre nőtt a nettó átlagbér júniusban a májusi 2635 lejről. Ez 23 százalékos növekedésnek felel meg.Fotó: Agerpres

A mezőgazdaságban valamivel kisebb, de szintén jelentős volt a bérfejlesztés mértéke, 19 százalék. Májusban még csak 2983 lejt kerestek átlagban a mezőgazdaságban dolgozók, ami júniusra 3452 lejre emelkedett. Az országos nettó átlagbér ezzel szemben csak 1 százalékkal nőtt, 3977 lejre.

A bérek emelkedésével párhuzamosan nőtt a két ágazatban dolgozók létszáma is. Júniusban a mezőgazdaságban 900 fővel többen dolgoztak, mint májusban, az élelmiszeriparban pedig 3200 fővel nőtt a munkavállalók száma. A teljes gazdaságban csupán 1700-zal gyarapodott az alkalmazottak száma, ami azt jelenti, hogy egyes ágazatokban csökkenés következett be.

A kormány június 1. hatállyal bruttó 2550 lejről 3 ezerre emelte a minimálbért a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, a munkavállalókat pedig mentesítette a jövedelemadó, az egészségbiztosítási hozzájárulás és a kötelező magánnyugdíj-hozzájárulás fizetése alól. Ezen intézkedés hatására immár 1 millió közelében van a részleges adómentességet élvező munkavállalók száma.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?