Ciucă: a jelenleginél magasabb energiaár-kompenzáció nem lehetséges

A jelenleginél magasabb energiaár-kompenzáció nem lehetséges, tekintettel az erre a célra szánt költségvetési keretre – jelentette ki Nicolae Ciucă kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a liberálisok vezetőségének kedd esti ülése után. Hozzátette: tárgyalni fognak a koalícióban a 3000 lejnél kisebb nyugdíjak adómentesítéséről.

A miniszterelnököt arról kérdezték az újságírók, hogy megfontolandónak tartja-e a PNL a földgáz és az áram árának állami szabályozását, illetve milyen elképzelései vannak az energiaárak további mérséklésére.

Az energiaárak esetleges hatósági szabályozásáról Nicolae Ciucă elmondta: a kormány előbb tudni szeretné, hogy pontosan mennyibe került áprilisban a drágulások állami kompenzációja. Ebben a hónapban lépett ugyanis hatályba az az újabb sürgősségi rendelet, amellyel 2023 márciusáig támogatást nyújtanak a lakosságnak az energiaszámlák kifizetéséhez. „Miután ismerni fogjuk a konkrét összeget, meghozzuk a döntést” – jelentette ki.

Fotó: gov.ro

Azt azonban leszögezte, hogy a jelenleginél magasabb kompenzációt nem tart lehetségesnek. „Őszintének kell lennünk, meg kell mondanunk az embereknek az igazat. Csak akkora összeget fordíthatunk erre a célra, amekkorát a már korábban nyilvánosságra hozott költségvetés előír” – mondta a miniszterelnök.

Újságírói kérdésre Nicolae Ciucă közölte azt is: a hazai lakosságot nem fogja érinteni az EU tagállamainak az a kötelezettségvállalása, hogy a tél folyamán 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást Európa energiaellátása biztonságának növelése érdekében.

Ciucă megfontolandónak tartja a háromezer lejnél kisebb nyugdíjak adómentesítését

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, az alacsony nyugdíjak adómentesítését Raluca Turcan volt munkaügyi miniszter, a PNL Szeben megyei szervezetének elnöke javasolta. „Tárgyaltunk róla a párt vezetőségi ülésén, de egyelőre ez még csak egy javaslat. Meg kell beszélnünk a koalícióban, és természetesen figyelembe kell vennünk a költségvetési vonzatát is, ami hozzávetőlegesen évi egymilliárd lej” – mondta a miniszterelnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?