Ciucă: a héten elfogadja a kormány az energiaárakra április 1-től érvényes jogszabályt

Ezen a héten elfogadja a kormány az energiaárak korlátozásáról és a növekedésük kompenzálásáról szóló, április 1-jétől egy éven át érvényes intézkedéseket - közölte hétfő este a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă leszögezte, a havonta legtöbb 100 kilowattóra (kWh) elektromos energiát elhasználók április 1-jétől 0,68 lejt fognak fizetni kilowattóránként az áramért, 100 és 300 kWh közötti fogyasztás esetén pedig 0,8 lejt. A földgázért 0,31 lejt kell majd fizetniük kilowattóránként a háztartási fogyasztóknak. A nagyfogyasztók kivételével - amelyek külön állami támogatásban részesülnek majd - minden romániai vállalat számára a villamos energia ára egységesen 1 lej, a gázé pedig 0,37 lej lesz kilowattóránként - ismertette a tervezett intézkedéseket a kormányfő.

A miniszterelnök hozzátette, a kormány tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a nagyfogyasztóknak, például a vegyipari kombinátoknak és a nyersanyag-feldolgozó üzemeknek megítélt támogatások további folyósításáról.

A kormányfő ugyanakkor ismét arról biztosított mindenkit, hogy Románia élelmiszer-ellátását semmilyen veszély nem fenyegeti. „Az ellátás zavartalan, a készleteinkből biztosítani tudjuk az élelmiszereket. A kormány minden támogatást megad a gazdáknak a mezőgazdasági év előkészítéséhez” - mondta Ciucă.Illusztráció: Adobe Stock

Uniós segítséget kérnek az áremelkedés ellensúlyozására

Az üzleti szféra támogatása érdekében Románia kérni fogja a román gazdaság megsegítését célzó korábbi európai programokból fennmaradt összegek átcsoportosítását - jelentette be hétfő este Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A kormányfő a Victoria-palotában nyilatkozott az újságíróknak. Azt mondta, nehéz időszakon megy át az ország, hatékony döntésekre és intézkedésekre van szükség az áremelkedések ellensúlyozására. Hozzátette, az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei a napokban ülnek össze Brüsszelben, hogy konkrét megoldásokat találjanak az európai gazdaságok támogatására.

„Már van egy mechanizmusunk, amely a világjárvány alatt működött, és amely kiterjeszthető, sőt továbbfejleszthető a jelenlegi válságokhoz igazítva” - magyarázta Ciucă.

A kormányfő hozzátette, Románia kérni fogja a hazai gazdaság megsegítését célzó korábbi európai programokból fennmaradt összegek átcsoportosítását, hogy tudjon közbelépni az üzleti szféra, a román vállalatok támogatása érdekében. „Ennek a csomagnak válaszolnia kell az európai piac kihívásaira, és szavatolnia kell a folyamatosságot, a stabilitást és a kiszámíthatóságot mind a vállalkozások, mind a lakosság számára” - nyomatékosította. 

(Címlapfotó: Adobe Stock)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?