A város és környéke számára is előnyösen fejlesztik Zilah közlekedését

A zilahi önkormányzat Fenntartható Városi Mobilitási Terve (PMUD) 2021–2027 időszakra 70 fejlesztési projektet és 358 millió eurós költségvetést foglal magába, amelyet a helyi tanácsosok jóváhagytak a múlt heti rendkívüli ülésen.

A terv által a városvezetés a lakosság és a vállalkozások mobilitási igényeit, a jobb életminőséget célozza meg. A projektportfólió a jelenlegi projektcsomagot és a 2035-ig tervezett projekteket is tartalmazza, többek között a metropoliszövezetre, a városra és a városkörnyéki területekre vonatkozik.

A terv kitér a közlekedési szolgáltatások és az infrastruktúra hatékonyságának javítására, a közlekedési rendszerek teljesítőképességének növelésére, a település és a városkörnyéki terület kedvező megközelíthetőségére, a biztonságos környezetre, és minden lakos számára előnyös hozzáférést garantál a közlekedési szolgáltatásokhoz és infrastruktúrához – ismertette Fazakas Miklós alpolgármester.

A zilahi 2021–2027-es közötti időszakra vonatkozó Fenntartható Városi Mobilitási Terv aktualizálása és kidolgozása figyelembe veszi a globális és európai szintű stratégiai kontextust, valamint a városi mobilitással és közlekedéssel kapcsolatos országos, regionális és helyi szinten azonosított problémákat. A tervezet időszerűsítésekor figyelembe vették az új finanszírozási forrásokkal és a bevezetett vagy előkészítés alatt álló útmutatókat (POR, PNRR, Anghel Saligny, AFM stb.).

A mobilitás és a közlekedés a környezet, a gazdaság és a magasabb életminőség szempontjából kulcsfontosságú tényező. Ezzel több stratégiai dokumentum is foglalkozik, különösen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzések esetében, és ezek az európai intézmények napirendjén is lényeges helyet foglalnak el.Zilahon már húsz elektromos autóbusz szolgálja a környezetkímélő tömegközlekedést | Fotó: Kulcsár Mária

A terv a következő jövőképen alapul: nagyvárosi közúti és vasúti tömegközlekedési rendszer kidolgozása, amelyet kerékpárút-hálózat egészít ki, versenyképes, „zöld” és hatékony helyi tömegközlekedési rendszer életbe léptetése, hogy a járműpark több mint 75 százaléka környezetarát legyen, a járatok a fő útvonalakon 5-7 percnél, a nagyvárosi utakon 15 percnél kevesebb idő alatt közlekedjenek, és a lakott területek 90 százaléka számára biztosítva legyen a tömegközlekedés. A városvezetés fontosnak tartja a főként gyalogos történelmi központ létrehozását, a hozzáférhető és gyalogosközpontú városrészek kialakítását, és a 350 méteren belül bármely pontról elérhető kerékpársáv-hálózat kiépítését, amelyet különböző szolgáltatások egészítenének ki: kerékpármegosztó rendszer (bike-sharing), kerékpártárolók stb.

Újabb húsz elektromos autóbuszt vásárolnának

Zilah városvezetése nyolc éven belül lecserélné a régi autóbuszait, hogy csak környezetbarát buszok közlekedjenek a városban. Az országos helyreállítási terv (PNRR) révén az önkormányzat 20 darab 10 méteres autóbuszt vásárolna, amelynek elszámolható költsége áfa nélkül közel 9 720 000 euró, az áfa ellenértékét állami költségvetésből fedeznék. Minden más szükséges kiadást, amely meghaladná a maximálisan támogatható összeget, a helyi költségvetésből állnák – ismertette az alpolgármester, aki hozzátette, az elektromos járművek számára 45 elektromos töltőállomást is telepítenének.

„Az elektromos buszok használata lehetővé tenné a helyi tömegközlekedési rendszer optimalizálását és bővítését Zilahon és a városhoz tartozó településeken. A beruházási projekt révén megújulna a tömegközlekedés járműparkja, tiszta, károsanyag-kibocsátásmentes közlekedésre lehetne átállni, javulna a városi mobilitás feltétele, nőne a közúti biztonság, és kiterjesztenénk a járatokat más, városon kívüli településekre. A kisbuszokat leváltanánk 10 méteres buszokra, így több utazni vágyó használhatná a tömegközlekedést” – tette hozzá Fazakas Miklós alpolgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?