A szilágysági pedagógusok a helyi közösség aktív tagjai

Több mint kétszáz magyar pedagógus volt jelen Sarmaságon a hétvégén, az RMDSZ Szilágy megyei szervezete és az RMPSZ Szilágy megyei szervezete által megrendezett tanügyi fórumon. A megbeszélés kulturális percekkel kezdődött, a helybeli néptáncosok nagy sikert arattak.

Seres Dénes parlamenti képviselő elmondta, a Szilágy megyei magyar pedagógusok magas szinten képzettek, részt vesznek a kulturális életben, a közösségi munkában, ezt bizonyítja a nemrég minden magyar lakta településen megrendezett nemzeti ünnep is. „Úgy gondolom, hogy feladatuk minőségi oktatásban részesíteni gyermekeinket, nekünk, politikumnak pedig, hogy megteremtsük azt a helyzetet, azt a lehetőséget, hogy méltó körülmények között tanuljanak fiataljaink” – mondta a képviselő. Kiemelte, Szilágy megyében nincs romos iskola, hanem felújított tanintézetek vannak, egy intézményben iskolaorvos is van, és az a cél, hogy fejlesszenek még ezen a téren. Nemrég két sportcsarnokot adtak át, emékeztetett, és kivitelezés alatt van további három, valamint legalább egy tanuszodát is terveznek a megyébe, hogy a gyermekek megtanulhassanak úszni.

A szerző felvételei

A képviselő elégedetten jelentette ki a beiskolázott magyar gyermekek számának növekedését, mert míg két éve 397 gyermek jelentkezett előkészítő osztályba, tavaly már 437, tehát két csoporttal több. „Ha ezt a tendenciát tartjuk, én nagyon meg leszek elégedve, mert azt jelenti, hogy a Szilágyság azon a szinten van, ami a magyarság megmaradását szolgálja” – fogalmazott.

Seres Dénes kiemelte, élő kapcsolat van a megyei RMDSZ szervezete, a pedagógusszövetség és az oktatók között, valamint hogy az önkormányzatok iskolabarát önkormányzatok, és a vezetők mindent megtesznek azért, hogy a gyermekek jó körülmények között tanuljanak. „Úgy gondolom, hogy jó úton haladunk, ezt az utat szeretnénk követni a jövőben is” – zárta a képviselő.

Szívükön viselik a magyar oktatást

,,A kormányzati munkánkat bemutató rendezvénysorozat újabb állomása volt itt, Sarmaságon, rekord részvétellel, ami azt mutatja, hogy Szilágy megyében mindenki szívén viseli a magyar oktatás sorsát” – mondta Kallós Zoltán kisebbségi oktatási államtitkár, aki a ismertette az RMDSZ kormányzati munkájának eddigi eredményeit, de beszélt az új tanügyi törvénytervezetről is. „Nagyon röviden összefoglalva: az a legfontosabb, hogy minden magyar gyermek, függetlenül attól, hogy tömbben vagy szórványban, városban vagy falun él, minőségi, magyar anyanyelvű oktatásban részesülhessen” – mondta.

Kovács Irén Erzsébet szenátor, a tanügyi bizottság alelnöke kiemelte, a 34 év pedagógusi tapasztalata bebizonyította, hogy szükség van érdekképviseletre iskolai szinttől parlamenti szintig, mert így lehet a pedagógusok, diákok érdekeiért, a magyar oktatásért megtenni, amit szükséges. „Hamarosan az új tanügyi törvény a parlamentbe kerül, és bár a mostani tervezet is kedvező a magyar oktatásra nézve, még néhány pontban módosító javaslatokat tehetünk le, hogy a végén, a szenátusban a legelőnyösebb tanügyi törvény szülessen meg” – mondta.

A diákok bátran választhatják a magyar szakosztályokat

Faluvégi Ervin főtanfelügyelő-helyettes kiemelte, mindennek az alapja az együttműködés. Össze kell fogni, együtt dolgozni mind iskolai, mind megyei vagy erdélyi szinten. Ugyanakkor felhívta a figyelmet egy konkrét problémára: ahhoz, hogy iskoláink legyenek, gyermekekre van szükség. Ezek szerencsére itt adottak, és a statisztikákból kiderül, hogy ez Szilágy megyében generációként több mint 400 gyereket jelent. S bár van egy enyhe fluktuáció, enyhe növekedés is észlelhető az elmúlt tíz évben, aminek örülni lehet. De míg ez a létszám megvan kiscsoporttól nyolcadik osztályig, körülbelül 100 gyerek vész el kiencedik osztályban. Ezek közül van néhány nem folytatja tanulmányait, de nagyon sokan átmennek román tagozatra.

„A megoldást a szakosztályainkban látom, ezért megnöveltük ezek számát, és a minisztérium jóváhagyott olyan kis létszámú osztályokat is, amiben először nem reménykedtünk a tavaly. Félosztályokat sikerült beindítani, így az előző évi két és fél osztályból, ahol 33 gyerek volt a tavaly ősszel, négy és fél osztály lett, amibe 66 gyermek jár. Ha tartjuk a tendenciát, akkor egyre több szakemberünk lehet, mert próbáljuk változatossá tenni ezeket a szakosztályokat” – vázolta a főtanfelügyelő-helyettes.

A pedagógusokhoz, osztályfőnökökhöz fordulva arra kérte őket, biztassák a fiatalokat, hogy bátran válasszák a magyar szakosztályokat, mert szakemberekre lesz szükség, és ezek az osztályok számos lehetőséget biztosítanak számukra.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?