Mária út: zarándokturizmusban érdekelt intézmények és szolgáltatók találkoztak Szentegyházán

Családi napot, valamint partnertalálkozót szerveztek Szentegyházán a rurAllure nemzetközi projekt keretében az elmúlt hétvégén. A rurAllure projekt a Mária út erdélyi szakaszán kiemelten foglalkozik a népi feredők, a borvizek és a mofetták örökségének felkutatásával és bemutatásával.

A rurAllure (Vonzó vidék) az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és fejlesztési programjában valósul meg. Célja a zarándokutak mentén lévő kulturális és természeti örökségek népszerűsítése és egy nemzetközi hálózat kiépítése. A projekt keretében létrejön egy zarándoklattervező platform és applikáció is.

A projektben 16 nemzetközi partner vesz részt. Magyarországon a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség nemzetközi projektekkel foglalkozó részlege vezeti az összefogást, kulturális örökségi és informatikai szakértőinek bevonásával. Ez az intézmény volt a hétvégi esemény egyik szervezője is. 

A szombati családi napot pénteken partnertalálkozó előzte meg Csíkszeredában, ahol a Mária út Hargita megyei szakaszához kapcsolódó zarándokturizmusban érdekelt intézmények és szolgáltatók vettek részt.

A családi nap programját vezetett tematikus zarándoklatokkal indították Szentegyházán és környékén a Mária úton és annak mentén. Ezzel párhuzamosan a Fili Csemetekertben egész napos program várta az érdeklődőket. Zöldre mosott vagy környezetbarát címmel Dr. Mara Gyöngyvér, a Sapientia – EMTE oktatója tartott előadást.

A rurAllure projekt a Mária út erdélyi szakaszán kiemelten foglalkozik a népi feredők, a borvizek és a mofetták, mint természeti ökrökség felkutatásával és bemutatásával. Ezeknek a leggazdagabb lelőhelye Székelyföld. Így a program a Székelyföldi mofettás kötet, a Gyógygázok az egészség szolgáltában – könyvbemutatójával és a témához kapcsolódó beszélgetéssel folytatódott Incze Réka, a könyv egyik társszerzőjének vezetésével.

Délután a Gyógynövényeink a család szolgálatában címmel újabb előadást hallgathattak meg az érdeklődők Flórián Albert, gyógynövénytermesztő, a halasági Csibi termékek forgalmazója részvételével. A programot helyi termékek vására, egész napos gyermekfoglalkozások, valamint a Legendárium rajzfilmvetítés színesítette, végül a Szentegyházi Gyermekfilharmónia előadása zárta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?