Az európai zarándokutak környékét népszerűsítik

A kulturális együttműködést és a fenntartható turizmust támogatja a „rurAllure: vidéki múzeumok és örökségi helyszínek népszerűsítése az európai zarándokutak közelében” elnevezésű projekt. A program az elképzelések szerint segíti a vidéki környezet és az útvonalak közötti szimbiózist, célja, hogy a turisták élményeit gazdagítsa azzal a hatalmas kulturális örökséggel, amely a zarándoklatok során legtöbbször észrevétlen marad.

Az európai történelmi zarándokutak évente több százezer embert vonzanak, mára jelentős gazdasági és politikai értékké váltak. A rurAllure program kezdeményezői szerint azonban hiába járnak be egy útvonalat több ezren, ennek jótékony hatásait szinte kizárólag a közvetlenül az útvonalak mentén található településeken észlelhetők, legritkább esetben a távolabb eső területeken.

A projekt célja ennek a helyzetnek a megváltoztatása a vidéken található kulturális örökség vonzóbbá tételével. A rurAllure az informatika csúcstechnlógiájának segítségével népszerűsíti a vidéki múzeumokat, örökségi helyszíneket, valamint „fokozza a vidéki környezet és az útvonalak közötti szimbiózist, hogy a turistaélményt gazdagítsa a hatalmas kulturális örökséggel, amely legtöbbször észrevétlen marad” – írták a projekt leírásában a kezdeményezők.

A projekt során 15 élvonalbeli európai szervezet és kutatóintézet több közös stratégiát fog kialakítani, valamint kidolgoznak úgynevezett bemutatóprojekteket (kísérleti verziókat) is, amelyek mindegyike egy adott örökségtípusra összpontosít egy-egy zarándokút mentén.

A Magyarországon, Szlovákián és Erdélyen is keresztülhaladó Mária út természeti örökségét a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, a Mária Út Közhasznú Egyesület, a Szlovák Műszaki Egyetem és a pozsonyi Comenius Egyetem tanulmányozza. További információ a prjektről a www.rurallure.eu oldalon található, ahol a jövőbeni eredményeket is közzéteszik.

(Borítókép: Erdélyi Mária Út Facebook-oldal)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?