A román és a matematika a Maros megyei nyolcadikosoknak is keresztbe tett

Román és magyar tagozatokon tanuló diákoknak egyaránt a matematika okozott fejtörést az idei próba-képességvizsgán. A matematika vizsgára jelentkező 4273 tanulónak a mindössze 34,42%-a ért el ötösnél nagyobb jegyet.

Román nyelv és irodalomból a román tagozatos diákok 67 százaléka ért el ötösnél nagyobb jegyet. Ugyanabból a tantárgyból magyar tagozaton a diákok 48,17% -a vizsgázott sikeresen.

Anyanyelv vizsgára 1460-an jelentkeztek, ebből 80-an német tagozatos diákok. Összesen 80,82 százalékuk kapott legalább átmenő osztályzatot – tájékoztatta szerkesztőségünket Fănică Niță Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes. Magyar nyelv és irodalomból 80,65%, német nyelv és irodalomból 83,75%-uk kapott ötösnél nagyobb jegyet.

Illusztráció: Agerpres

A próbaképességvizsgán elért eredmények megyei átlaga 5,14. Ebből a matematikajegyek megyei átlaga 4,39, a román nyelv vizsgaeredményeinek átlaga román tagozaton 5,70, ugyanabból a tantárgyból magyar tagozaton 4,86.

Magyarból 6,92, német anyanyelvi vizsgán 6,60 a megyei átlag.

A főtanfelügyelő-helyettes elmondta, azért jó, hogy a június végi képességvizsga előtt több mint négy hónappal tartották meg a próbafelmérést, mert így diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak egyaránt van viszonyítási alapja, hogy honnan hova kell eljutni a tulajdonképpeni megmérettetésre való felkészítésben.

A dolgozatokat ezúttal is más megyékben javították, digitális rendszerben. Maros megyében is volt javítóközpont. A mintegy 228 pedagógus összesen 14.361 más megyéből érkező dolgozatot javított ki.

Fănică Niță elmondta, azért tartja jónak a digitális javítási rendszert, mert költséget és időt spórolnak meg, és talán nagyobb objektivitást is biztosít.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?