Nyolcadikosok próbavizsgája: a diákok több mint fele nem írta meg az ötöst matematikából

Megvannak a nyolcadikos próba-képességvizsga eredményei. Az adatok szerint a diákok 73,98 százaléka ötöst vagy annál magasabb jegyet ért el román nyelv és irodalomból, 42,37 százaléka matematikából és 82,93 százaléka anyanyelvből – közölte a tanügyminisztérium. Ahogy tavaly, idén is matematikából teljesítettek a leggyengébben a nyolcadikosok.

Román nyelv és irodalomból 73,98 százalék kapott ötösnél nagyobb jegyet, 2023-ban ez az arány 75,3 százalék volt. Az osztályzatok megoszlása a következő:

Matematikából 42,37 százalék kapott 5-ös vagy annál magasabb osztályzatot, míg 2023-ban 59,2 százalék. Az osztályzatok megoszlása a következő:

Anyanyelv és irodalomból az 5-öst vagy magasabb osztályzatot a jelenlévők 82,93 százaléka érte el, szemben a 202a-as 81,7 százalékkal. Az osztályzatok megoszlása a következő:

A jegyeket csak a tanuló írásbeli kérésére vezetik be az osztálynaplóba.

Mint ismert, a nyolcadikosok képességvizsgáját digitalizált rendszerben javították. A dolgozatokat a vizsgaközpontokban, a vizsgázó jelenlétében beszkennelték és feltöltötték az országos rendszerbe, amelyen keresztül az eljutott a kiértékelést segítő tanárokhoz. A rendszer automatikusan és véletlenszerűen továbbította majd a dolgozatokat más megyékből származó javító tanárokhoz.

Idén nem töltötték fel az eredményeket az oktatási minisztérium honapjára, hanem ezeket eljuttatták a megyei tanfelügyelőségekhez, onnan pedig továbbították azokat az iskoláknak, így juttatták el a diákokhoz az eredményeket.

(Nyitókép: Adobe Stock)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?