A parlamentből is kiszorítanák az RMDSZ-t

Hét százalékosra emelné a jelenlegi öt százalékos parlamenti küszöböt néhány nemzeti liberális és szociáldemokrata képviselő. A kezdeményezőket az RMDSZ-re szabott alternatív küszöb is zavarja, amit szintén eltörölnének. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint a nyilvánvalóan magyarellenes kezdeményezést nem támogatja egyik kormánypárt vezetősége sem.

A parlamenti bejutás küszöbét hét százalékosra emelő törvénytervezet kezdeményezői - tizenöt nemzeti liberális és egy szociáldemokrata képviselő - Klaus Iohannis államfő korábban hangoztatott érveire hivatkozik, miszerint a jelenlegi nemzetközi helyzetben politikai stabilitásra van szükség. A hét honatya tervezetében magyarázatként az áll, hogy az utóbbi húsz évben tartott választások nyomán túlságosan erőteljes volt a politikai széttagoltság, ami akadályozta a stabil parlamenti többség létrehozását. 

A kezdeményezők szerint a törvényhozásba való bejutás küszöbének megemelése a kormányzati stabilitást erősítené. A hét képviselőt ugyanakkor az alternatív küszöb is zavarja. Ez a küszöb azt jelenti, hogy mindazok a választási szereplők, amelyek legalább négy megyében megkapják a szavazatok legalább 20 százalékát, bekerülnek a parlamentbe. 

Zavaró az RMDSZ parlamenti jelenléte? Fotó: Gönczy Tamás

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Maszol megkeresésére azt mondta, voltak hasonló jellegű ötletelések román politikai szereplők részéről, de törvénytervezetet erre vonatkozóan még nem regisztráltak a parlamentben. „Ez egy magyarellenes kezdeményezés. Az aláírók között ott van az a két szatmári politikus, a liberális Adrian Cozma és a szociáldemokrata Radu Cristescu, akik eddig is magyarellenes, soviniszta, xenofób üzeneteket fogalmaztak meg” - fogalmazott Csoma. A politikus ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy egyik kormánypárt vezetősége sem támogatja ezt a kezdeményezést.      

Cristian Pârvulescu politikai elemző szerint egy ilyen javaslat nem demokratikus". A Digi24.ro-nak nyilatkozva arra emlékeztett, hogy a liberálisok 2000-ben hasonló változtatást kezdeményeztek, akkor háromról ötre emelték a küszöböt, s ez a parasztpárt eltűnéséhez vezetett. Az elemző úgy véli, azok az országok, amelyek demokráciát akarnak építeni, nem emelik a lécet, hanem leengedik. Ha ez a törvényjavaslat az RMDSZ ellen irányul, az még rosszabb. Az RMDSZ-es képviselet hiánya ugyanis  nagymértékben megnehezíti az etnikai egyensúlyt. Olyan kockázatokkal jár, amelyeket jelenleg nem tudunk megjósolni” - fogalmazott Pârvulescu. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?