Elfogadta a parlament, hogy jövőre Avram Iancu Emlékév legyen Romániában – az RMDSZ ellene szavazott

Az RMDSZ nem szavazta meg az Avram Iancu Emlékévre vonatkozó törvénytervezetet, melyet kedden így is elfogadott el a képviselőház. A tervezet annak apropóján készült, 2024-ben lesz éppen 200 éve annak, hogy Iancu megszületett.

Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő a Maszol megkeresésére elmondta, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a szavazást követően számonkérte az RMDSZ-t és tiszteletlenségnek nevezte, hogy a Szövetség nem szavazta meg az emlékévre vonatkozó tervezetet, a magyar képviselő erre reagálva szólalt fel a plénumban.

Az RMDSZ ellene szavazott, de a határozatot így is nagy többséggel elfogadta a parlament | Fotó: RMDSZ

„Elmondtam, hogy történelmi vitákat nem törvénytervezetben kell lezárni. Számos olyan történelmi személyiség van, akit az egyik közösség így, a másik úgy ítél meg. Abban a polgárháborús időszakban, 1848–49-ben ártatlan magyar civilek estek áldozatul, ez nem nevezhető dicséretesnek” – fejtette ki Szabó Ödön képviselő arra utalva, hogy az Avram Iancui vezette alakulatok ártatlan magyar civileket gyilkoltak meg százszámra Erdély különböző településein végrehajtott hadjárataik során.

Szabó hozzátette, a békés együttélés érdekében olyan személyeket érdemes kiemelni, akik egyik közösség méltóságát sem sértik, nem konfrontatív pillanatait idézik a román–magyar együttélésnek.

„Avram Iancu a magyar közösség számára nem pozitív figura, a két nemzet egymás ellen uszítása ráadásul egyik számára sem hozott jót, a saját közössége is pórul járt, hiszen amikor Avram Iancut a császár végül nem fogadta, akkor depresszióba esett, és rájött, hogy az »oszd meg és uralkodj« elve alapján kihasználták őt” – emlékeztetett a képviselő.

Kérdésünkre, hogy provokáció-e a kezdeményezés, Szabó Ödön képviselő kifejtette: „Nem tudom, de az, hogy azok után, hogy az RMDSZ-t kiszorították a kormányból, a PNL már a következő héten elővette ezt a tervezetet, azt mutatja, hogy valós a veszély, hogy a diskurzus középpontjába akarja helyezni a magyar közösséget érintő kezdeményezéseket.” Hozzátette, ez az, amire Kelemen Hunor szövetségi elnök korábbi beszédében felhívta már figyelmet: oda kell figyelni, hogy a szélsőséges hangok ne erősödjenek fel, hisz azzal egyik közösség sem jár jól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?