A kormány elemzi az azonos neműek alkotta családok elismerésére vonatkozó döntést

Óvatosan vagy hevesen, de egységesen bírálják a román politiusok az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) jogerős döntését, amely az azonos neműek alkotta családok elismerésére kötelezi Romániát. A kormány egyelőre elemzi a döntést.

Lucian Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője szerint a kormánynak elemeznie kell az EJEB jogerős döntését, amely az azonos neműek alkotta családok elismerésére kötelezi Romániát. Romaşcanu szerint a döntést el kell magyarázni a hazai lakosságnak, Európával viszont meg kell értetni, hogy jelentős kulturális különbségek vannak a tagállamok között. A PSD szenátusi frakcióvezetője emlékeztetett, Románia már korábban is vállalta, hogy elismeri az azonos neműek közötti házasságokat, amelyeket valamely uniós tagállamban kötöttek, hogy ezáltal lehetővé tegye a romániai tartózkodási engedély megszerzését. Az EJEB mostani döntésével kapcsolatban a kormánynak kell megtennie a következő lépéseket - mondta. Kifejtette, Romániának uniós tagállamként az EJEB által kijelölt irányba kell tartania, de „óvatosan" és időt hagyva, mert „a társadalomnak el kell magyarázni, mit is jelent ez". Ugyanakkor „európai szinten is meg kell értetni, hogy jelentős kulturális különbségek vannak a tagállamok között" - mondta a szenátor.

Romaşcanu hozzátette, jogalkotási úton kell majd összhangba hozni a hazai törvényeket az európai jogszabályokkal, ennek módjáról és ütemtervéről az igazságügyi és a külügyminisztériumnak kell döntenie. Úgy vélekedett, a már említett kulturális különbségek miatt valószínűleg egyezkedések kezdődnek majd az EU-val a törvények hatályba lépésének határidejéről. „A döntés kötelező ereje nem kérdéses, lévén, hogy Románia az Európai Unió tagja, ami kötelezettségekkel is jár, de az elfogadás módjáról és ütemtervéről a kormány és a parlament szintjén kell tárgyalni" - fogalmazott a szociáldemokrata politikus.

A kormány aligha fogja elsietni az azonos nemű családokra vonatkozó lépéseket Fotó: Pixabay

Elhamarkodott döntést hozott az EJEB, amikor elutasította a román kormánynak az azonos nemű párok kapcsolatának polgári jogi elismerésére vonatkozó döntés elleni fellebbezését - vélekedett szerdán a szenátus nemzeti liberális párti alelnöke. Virgil Guran a szenátusban nyilatkozva rámutatott, valamennyi országnak megvan a maga jellegzetessége vallás, felfogás, hagyományok terén, és az EJEB-nek erre tekintettel kellene lennie. „Úgy vélem, elhamarkodott döntést hozott az EJEB (...) Megvitatjuk az ügyet a parlamentben és meglátjuk, mi a teendő" - fogalmazott. A szenátor szerint a törvényhozók többsége „nem nézi jó szemmel" az azonos neműek házasságát. „Mindenki azt tesz, amit akar, de én úgy gondolom, hogy tekintettel kell lennünk a népünk hagyományaira is, mindarra, amit őseink tanítottak" - szögezte le Guran, aki szerint „eléggé kényes helyzet" alakult ki a téma kapcsán. Megkérdezték tőle az újságírók, lehetségesnek tartja-e, hogy egy jogszabállyal még a jövő évi választások előtt összhangba hozzák a vonatkozó hazai törvényeket az uniós jogrenddel. A szenátor azt mondta, a személyes véleménye az, hogy nem lehetséges, de erről a vezetőtestületekben hozzák meg a döntést.

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke szerdán kijelentette, hogy „egyetlen európai bíróságnak sem áll jogában" dönteni a Romániában kötött házasságokról, hozzátéve, hogy tiszteletben tartja azokat az uniós államokat, ahol engedélyezett az azonos neműek házassága, amennyiben ezek a házasságok „ezen államok területén fejtik ki hatásukat". Az ellenzéki parlamenti képviselő kritikával illette ennek kapcsán Cătălin Predoiu és Alina Gorghiu volt és jelenlegi liberális igazságügyi minisztert, amiért nem védelmezték ebben az ügyben Románia álláspontját. „2018-ban, a családról szóló népszavazáson azt mondták nekünk, hogy túlzásokba esünk, hogy soha nem láthatunk majd olyan házasságot Romániában, amelyet nem férfi és nő között kötöttek meg. Az AUR 2024-től kormányon lesz, és az AUR úgy gondolja, hogy egyetlen európai bíróságnak sem áll jogában dönteni a romániai házasságokról" - nyomatékosította Simion. Az AUR elnöke szerint, ha külföldi igazságszolgáltató intézmények döntenek arról, hogy „a románoknak mi a jobb", az azt jelenti, hogy „a románok már nem urak saját hazájukban".

Az EJEB idén május 23-án ítélte el Romániát, amiért elutasítja az azonos nemű párok kapcsolatának polgári jogi elismerését. A testület megállapította, hogy a román állam megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkét, amely a családi és a magánélethez való jog tiszteletben tartását írja elő. Az EJEB megállapította, hogy Romániának kötelessége biztosítani az azonos neműek kapcsolatainak polgári jogi elismerését és megfelelő védelmét, még akkor is, ha a védelem formáját és típusát illetően bizonyos mérlegelési jogköre van. A kormánynak az azonos neműek házasságával kapcsolatos érvei közül egyik sem írhatja felül a panaszosoknak a kapcsolatuk elismeréséhez fűződő érdekét - írták a május 23-i határozatban. Augusztusban a román állam fellebbezett az EJEB Nagykamarájánál az ítélet ellen, a Nagykamara bírái azonban elutasították az óvást. Az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt a külügyminisztérium képviseli a román kormányt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?