Nincs több kibúvó, Romániának el kell ismernie az azonos nemű személyek alkotta családokat

Elutasították az állam óvását, ezért Romániának jogilag el kell ismernie és védenie kell az azonos nemű személyek alkotta családokat – jelentette be kedden az Emberi Jogok Európai Bíróság legfelső tanácsának határozatát az ACCEPT Egyesület.

Illusztráció | Fotó: Borsi Balázs

Az LGBT-közösség jogaiért küzdő civil szervezet, mint ismeretes, négy évvel ezelőtt indított kollektív keresetet Florin Buhuceanu és Victor Ciobotaru, valamint további 20 pár ügyében. A pert idén májusban megnyerték az Emberi Jogok Európai Bíróságán, de ahogyan arra számítani lehetett, az állam fellebbezett. Asztalos Csaba, az Országos Diszrkimináció-ellenes Tanács elnöke lapunkat már akkor figyelmeztette arra, hogy állam várhatóan megtámadja az alapfokú ítéletet, de nem fog sikerrel járni.

„A romániai LBGT-családok jogi elismerésére és védelmére vonatkozó határozat most már jogerős és sürgősen gyakorlatba kell ültetni. (…) Nem maradt több lehetősége az államnak arra, hogy kivonja magát az állampolgáraival szembeni kötelessége alól, elérkezett a pillanat, hogy Románia megegye a következő lépést, amelyre a lakosság többsége már felkészült” – fogalmazott keddi közleményében az ACCEPT. Az egyesület szerint a román állam hozzáállása az azonos nemű személyek alkotta családok sürgető problémájával szemben érdektelenségre vall. Az ország nem tartja be vállalásait európai partnereivel szemben, ráadásul épp saját állampolgárai a szenvedő felei a jogi védelem hiányának. „Az állam méltatlan és mélyen elítélendő módon bánik velük” – fogalmaz a civil szervezet, felhívva a figyelmet arra, hogy miközben ezek a LGBT-családok ugyanúgy szeretetre és kölcsönös tiszteletre épülnek, mégis láthatatlanságra és bizonytalanságra vannak kárhoztatva. „Nem látogathatják egymás a kórházban, nem örökölhetnek egymás után, nem részesülhetnek élettársuk, egészségügyi biztosításában, ha nincs saját jövedelmük” – emlékezetetettek a korábban már kiemelt problémákra.

„Kudarcba fulladt a román állam próbálkozása, hogy még egyszer megpróbálja elnapolni a családjaink elismerését és védelmét. Most már nem marad egyetlen ok sem, amit felhozhatnának a jogi diszkriminálás igazolására. A mi családjaink is a társadalomhoz tartoznak, és egyenlő módon kell kezelni és késedelem nélkül jogi biztonságot kínálni nekik” – idézte Florin Buhuceanu és Victor Ciobotaru közös állásfoglalását az ACCEPT.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?