Melegjogok: kettős mércét alkalmaz a román külügyminisztérium

Megfellebbezte a román külügyminisztérium az Emberi Jogok Európai Bíróságának (CEDO) májusi határozatát, amely szerint Romániának jogilag el kell ismernie az azonos nemű személyek közötti párkapcsolatokat. A tárca lépése várható volt, az viszont ellentmondásos, hogy nemrég Románia bukaresti nagykövetsége is aláírta a magyarországi LMBTQ-közösséget támogató nyilatkozatot.

Nem jelentett meglepetést a Luminiţa Odobescu vezette külügyminisztérium döntése a CEDO határozatának megtámadásáról. Az európai bíróság négy év után idén májusban hozta meg határozatát a Buhuceanu és Ciobotaru, valamint további húsz másik azonos nemű pár ügyében, s Romániát arra szólította fel, hogy hivatalos keretek között ismerje el a melegek élettársi párkapcsolatát. Ez ugyanakkor nem azonos a melegházasságok elismerésével. 

A romániaiak relatív többsége egyértelműen elutasítják a melegek párkapcsolatának jogi elismerését Fotó. Pixabay

Egy idei felmérés szerint Romániában a megkérdezett mindössze 25 százaléka ért egyet a melegházassággal. A válaszadók 26 százaléka úgy véli, biztosítani kellene valamilyen más legális együttélési lehetőséget az azonos nemű párok számára, 33 százaléknyian pedig egyértelműen elutasítják a melegekek párkapcsolatának jogi elismerését. 2018-ban az alacsony részvételi arány miatt érvénytelen lett a férfi és nő házasságán alapuló hagyományos családról szervezett alkotmánymódosító népszavazás, de az igen szavazatok aránya meghaladta a kilencven százalékot. 

Miközben a külügyi tárca a romániai közvélemény elvárásainak megfelelően lépett a CEDO-döntés megtámadásával, addig a magyarországi LMBTQ-közösség jogaivai kapcsolatban egészen más álláspontot képvisel. A budapesti Pride felvonulás alkalmából 38 nagykövetség írt alá egy közös nyilatkoztatot, amelyben támogatásukról biztosítják a Magyarországon élő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális” közösség tagjait. Az állásfoglalást Románia is aláírta. Magyarországon egyébként már 2009 óta létezik a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye az azonos nemű pártok számára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

  

Kapcsolódók

Kimaradt?