Nem megfelelő az államosított romániai ingatlanok visszaszolgáltatási mechanizmusa

Fotó: echr.coe.intAz Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi döntésében úgy találta, hogy a romániai kommunista rezsim alatt államosított ingatlanok visszaszolgáltatási mechanizmusa nem megfelelő és továbbra sem működőképes.

Romániát a strasbourgi testület 2010-ben szólította fel, hogy tegye hatékonnyá az államosított ingatlanokkal kapcsolatos jogorvoslati rendszerét, miután több ezer - a visszaszolgáltatás ütemével és a megítélt kárpótlással elégedetlen - panaszos perelte be a strasbourgi bíróságon.

Az ennek nyomán megszületett új jogorvoslati törvény 2013-ban lépett hatályba. Az EJEB azonban keddi határozatában úgy ítélte meg, hogy „a mechanizmus továbbra sem eléggé működőképes és homogén”.

Az ügyben 2017-ben további 53 romániai állampolgár fordult az EJEB-hez, akik mindannyian jogerős ítéletet kaptak a javukra, amelyben a tulajdonjog kiadását, vagy kártérítés fizetését rendelték el. Ennek ellenére felperesek egyike sem kapta vissza jogos tulajdonát, vagy nem kaptak megfelelő kártérítést - ítélte meg a testület.

Az EJEB szerint „a bírósági végzések betartásának tartós elmulasztása és hatékony jogorvoslat hiánya túlzott egyéni terhet rótt a felperesekre”, azért a panaszosok javára egyénenként 10 ezer euró kártérítést ítélet meg. Felhívta emellett a figyelmet, hogy Romániának továbbra is erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy jogszabályait és gyakorlatát összhangba hozza az strasbourgi bíróság következtetéseivel.

Kapcsolódók

Kimaradt?