Több ezer román állam ellen zajló per zárult le 2021-ben a strasbourgi bíróságon

Az év elején nyilvántartott 7500-ról az év végére 5000 alá csökkent az Emberi Jogok Európai Bíróságán a román állam ellen zajló perek száma – számolt be Facebook-oldalán Iulia Motoc. A 2020-as karantén és a Román Parasztmúzeumnál 2013-ban történt homofób incidens ügyében is döntöttek.

A bíróság romániai tagjának tájékoztatása szerint az idén lezárult perek többségét elítéltek indították Románia ellen a börtönkörülmények miatt.

A strasbourgi bíróságon zajló perek egy részét a román állam megnyerte. Így például megállapította, hogy nem sértette a szabadsághoz való jogot a 2020-es szükségállapot idején bevezetett karantén (Terheş kontra Románia).Illusztráció: Pexels

Más perekben viszont elítélték a román államot, többek között amiatt, hogy a hatóságok nem vizsgálták ki a Román Paraszt Múzeumánál 2013-ban történt homofób incidenst (Accept kontra Románia), vagy amiatt, hogy nemváltoztató műtét elvégzéséhez kötötték a transzneműek nemváltásának elismerését (X és Y kontra Románia).

Iulia Motoc bejegyzésében megemlíti, hogy a strasbourgi bíróság az év végén jogosan utasította el egy kommunista párt romániai bejegyzését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?