Kiszabadulnak: Beke István és Szőcs Zoltán még ma hazatérhet családjához

Elutasította a Brassó Megyei Törvényszék az ügyészség fellebbezését, amelyben kérték, hogy semmisítsék meg a Brassói Bíróság június közepén hozott ítéletét, amellyel jóváhagyta a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátási kérelmét. Még hétfőn szabadulnak, az estét már a családjukkal tölthetik. 

A másodfokon eljáró törvényszék még a nyári szabadságok, a törvényszéki szünet előtt tárgyalt erről és döntött a szabadlábra helyezésről.

Fejér László Ödön, az RMDSZ szenátora a Maszolnak elmondta: bebizonyosodott, hogy vannak olyan bírók, akik nem félnek és az igazság oldalán állnak, így hozzák meg ítéleteiket. A Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátását többször is kérelmező törvényhozó már egyeztetett a szabaduló fiatalok családjaival is, akik már elindultak a börtön felé, hogy fogadhassák az onnan kilépő férfiakat.

„Beke István és Szőcs Zoltán ma már otthon aludhatnak, a családjukkal lehetnek” – fogalmazott Fejér László Ödön. A szenátortól megtudtuk még, idő közben egyeztetett id. Lomnici Zoltán magyar jogásszal, a magyarországi Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökével is, aki szintén foglalkozott a terrorváddal elítélt székelyföldi fiatalok ügyével, és most üdvözli a kedvező bírósági ítéletet.

Fotó: Fejér László Ödön szenátor Facebook-oldalaBeke István és Szőcs Zoltán 2020 májusa óta kérhették a feltételes szabadlábra helyezésüket. Azóta négy, erre vonatkozó kérést nyújtottak be, a börtön illetékes bizottsága a jó magaviseletük alapján valamennyi esetben ajánlotta a szabadon bocsátást. Beke István eddigi kéréseit rendre elutasították a bíróságok. Szőcs Zoltán szabadon bocsátását már két korábbi alkalommal is elrendelte a Brassói Bíróság, az ügyészség fellebbezése után azonban a Brassó Megyei Törvényszék megváltoztatta az ítéletet.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti Legfelsőbb Bíróság terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarságban, hiszen az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és a Beke István lakásán talált petárdákból a hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva úgy tekintette, hogy koncepciós eljárás folyik a kézdivásárhelyi férfiak ellen. Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a bíróságok.

Kapcsolódók

Kimaradt?