Megfellebbezte az ügyészség a Beke Istvánékat szabadlábra helyező ítéletet

Fellebbezést nyújtott be az ügyészség a Brassói Bíróság múlt szerdai, illetve csütörtöki ítélete ellen, amellyel jóváhagyta a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátási kérelmét.

Az ügyészi folyamodványról Kulcsár-Terza József, az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjeként, de az RMDSZ háromszéki jelöltlistáján parlamentbe jutott képviselő tájékoztatta a Maszolt. A politikus elmondta: beszélt a fogvatartottakkal, akik bíznak benne, hogy a Brassó Megyei Törvényszék elutasítja a fellebbezést, és helyben hagyja az elsőfokú ítéletet, vagyis elhagyhatják a börtönt. A büntetésük amúgy bő hét hónap múlva lejár.

Kulcsár-Terza József reményét fejezte ki, hogy a másodfokon eljáró törvényszék legkésőbb júliusban, még a nyári szabadságok, a törvényszéki szünet előtt tárgyal erről, és a szabadlábra helyezésről dönt.

Beke István és Szőcs Zoltán 2020 májusa óta kérhették a feltételes szabadlábra helyezésüket. Azóta négy, erre vonatkozó kérést nyújtottak be, a börtön illetékes bizottsága a jó magaviseletük alapján valamennyi esetben ajánlotta a szabadon bocsátást. Beke István eddigi kéréseit rendre elutasították a bíróságok. Szőcs Zoltán szabadon bocsátását már két korábbi alkalommal is elrendelte a Brassói Bíróság, az ügyészség fellebbezése után azonban a Brassó Megyei Törvényszék megváltoztatta az ítéletet.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarságban, hiszen az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és a Beke István lakásán talált petárdákból a hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva úgy tekintette, hogy koncepciós eljárás folyik a kézdivásárhelyi férfiak ellen. Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a bíróságok.

(Nyitóképen: Beke István a letartóztatáskor | Archív felvétel)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?