Egyelőre sem Beke István, sem Szőcs Zoltán nem szabadulhat a börtönből

Egyelőre nem kerülhet feltételesen szabadlábra a terrorizmus vádjával öt év börtönbüntetésre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán sem. Előbbi esetében a brassói törvényszék, a másikéban a brassói ügyészség állta útját hétfőn a szabadulásnak.

A Brassó Megyei Törvényszék hétfői jogerős határozata ugyan részben megsemmisítette a Beke számára kedvezőtlen elsőfokú határozatot, de csak annyi engedményt tett a székelyföldi elítéltnek, hogy nem 2021 januárjában folyamodhat a bírósághoz újabb szabadon bocsátási kéréssel – amint az elsőfokú ítéletben szerepelt – hanem már 2020. november 25-én megteheti ezt. A jogerős ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján közölték.

A Brassói Bíróság múlt héten első fokon elfogadta a székelyföldi terrorper másik vádlottjának, Szőcs Zoltánnak a feltételes szabadlábra helyezését. Az ügyészségnek három munkanap állt rendelkezésére, hogy megfellebbezze a bíróság döntését, ezzel a jogával pedig hétfőn élt is.

Amint Kulcsár-Terza József parlamenti képviselőtől, a Beke–Szőcs-ügyről a nyilvánosságot rendszeresen tájékoztató politikustól megtudtuk: Szőcs ügyében múlt héten a feketehalmi börtönbizottság javaslatára döntött úgy a bíróság, hogy helyben hagyja szabadlábra helyezési kérelmét.

„A börtönbizottság jelentése szerint Szőcs kérelme minden lehetséges feltételnek megfelelt, a jó magaviseletével kiérdemelte volna a szabadlábra helyezést, a bíróság ezt el is fogadta, de az ügyészség hétfőn, még a határidő lejárta előtt megtámadta a döntést. Most arra várunk, hogy a törvényszék asztalára kerüljön az ügy, és kihirdessék a tárgyalás időpontját” – mondta a Maszolnak Kulcsár-Terza.  

Mint ismert: Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

(Címlapkép forrása: 3szek.ro | Bartos Lóránt archív felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?