Székelyföldi terrorvád: ismét feltételes szabadlábra helyezését kéri Beke István

A feketehalmi börtön illetékes bizottsága csütörtökön tárgyalja a terrorizmus vádjával bebörtönzött kézdivásárhelyi Beke István újabb feltételes szabadlábra helyezési kérését. Az ügyben szintén elítélt Szőcs Zoltán sem adja fel, ő egy hónap múlva jogosult az újabb feltételes szabadlábra helyezési kérésre – közölte sajtótájékoztatón Kulcsár-Terza József háromszéki parlamenti képviselő, aki hétfőn látogatta meg a feketehalmi börtönben a két elítéltet.

A kérést először a börtönigazgatóság tárgyalja, majd a döntésüktől függetlenül a bíróságra kerül az ügy, majd ha valamelyik fél fellebbez, a törvényszék hozza meg a végső döntést. Korábban a börtönben tanúsított jó magaviseletre és az általuk ledolgozott napok után járó kedvezményekre hivatkozva mindkét kézdivásárhelyi férfi kérte már a feltételes szabadon bocsátást, ám azt a brassói törvényszék elutasította.

A törvényszék korábbi indoklása szerint Szőcs Zoltán „még nem fogta fel a bűnei súlyát”, míg Beke István esetében „még nem telt el annyi idő, hogy megjavuljon” – mondta Kulcsár-Terza József, aki kijelentette: „Nincs, amit belátniuk vagy megbánniuk, mivel ártatlanok és egy koncepciós per áldozatai”. Hozzátette: szerinte „azért vannak börtönben, mert magyarok”.

A háromszéki politikus a felkereste a börtönben a két székelyföldi elítéltet. Erre március óta, a járványügyi intézkedések miatt nem kerülhetett sor, így Beke István és Szőcs Zoltán családjaikkal is csak online tudták tartani a kapcsolatot. Ők ketten is ritkán találkoznak, mert nincsenek egy cellában, és a járvány miatt korlátozták a sétákat s nincs munkalehetőség sem.

Kulcsár-Terza József szerint, ha a két kézdivásárhelyi elítélt újabb feltételes szabadlábra helyezési kérését elutasítják, akkor leghamarabb jövő év februárjában, illetve márciusában szabadulhatnak a börtönből.

Mint ismert, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi és erdélyi elnökét – Beke Istvánt, illetve Szőcs Zoltánt – terrorista cselekmények és ezekre való felbujtás vádjával, 2018-ban ítélte öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre a legfelsőbb bíróság. A vád szerint 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepen akartak terrorcselekményt elkövetni Kézidvásárhelyen – erre következtettek a hatóságok a lehallgatott telefonbeszélgetéseikből, illetve egyikük lakásán talált petárdákból. Kettejüket annak ellenére tartják fogva, hogy a btk. módosításával megszűnt a jogalap, ami alapján elítélték őket.

(Nyitókép: Beke István rendőri kísérettel | Archív felvétel)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?