Ismét letöltendőre ítélték a PSD volt képviselőjét az erdő-visszaszolgáltatások ügyében

A brassói ítélőtábla első fokon két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön Viorel Hrebenciucot a törvénytelen erdő-visszaszolgáltatások ügyében, amelyben a volt szociáldemokrata parlamenti képviselőt befolyással való üzérkedéssel vádolják.

Ugyanebben az ügyben két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Ioan Avram volt képviselőt is, akit befolyás vásárlásával vádolnak.

Hrebenciuc fiát, Andreit, két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték befolyással való üzérkedésben való bűnrészességért.

A brassói ítélőtábla a következő büntetéseket rótta még ki az ügyben: Ördögh Loránd András, a Kovászna megyei törvényszék bírája hét év letöltendő, Paltin Gheorghe Sturdza (a visszaszolgáltatás kedvezményezettje) három év letöltendő, Anca Roxana Bularcă (Ioan Adam volt felesége), a brassói törvényszék bírája két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Adam Crăciunescut, a Romsilva volt vezérigazgatóját felmentették.

Az ítélet nem jogerős.

Nulláról tárgyalták újra, ugyanaz az ítélet született

A brassói ítélőtábla által kiszabott büntetések megegyeznek a legfelsőbb bíróság által 2018-ban kirótt büntetésekkel, amelyeket később szintén a legfelsőbb bíróság egyik öttagú testülete semmisnek nyilvánított, és úgy döntött, hogy az ügyet a nulláról tárgyalják újra Brassóban. A legfelsőbb bíróság 2018-ban felmentette a vádak alól Tudor Chiuariu volt minisztert, és az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIIJ), amelyet annak idején Gheorghe Stan jelenlegi alkotmánybíró vezetett, nem támadta meg a döntést.

A 2015-ben kezdődött pernek több mint 60 tárgyalása volt. 2015 októberében Viorel és Andrei Hrebenciuc, valamint Ioan Adam beismerték bűnüket és egyszerűsített eljárást kértek. A vádhatóság szerint 43 227 hektár erdőt jogtalanul szolgáltattak vissza Paltin Strudzának, és ezzel 1 421 800 870 lejes kárt okoztak az államnak.

(Címlapfotó: Pexels)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?