banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Törvényjavaslat-módosítás: legtöbb 120 napon belül és csak indoklással hirdethessék ki a bírósági ítéleteket

Módosításokkal fogadta el a szenátus jogi bizottsága azt a törvényjavaslatot, amely szerint a bírósági ítéletek csak indoklással együtt hirdethetők ki.

A testület által csütörtökön tárgyalt tervezet egy alkotmánybírósági döntés alapján módosítaná a büntetőeljárási törvénykönyv vonatkozó előírásait.

A jogi bizottság tagjai változtattak a javaslat eredeti szövegén, az új változat szerint rendkívüli esetekben a per lezárásától számítva legtöbb 120 nap áll a bírák rendelkezésére az ítélet kimondására és az indoklás ismertetésére (az eredeti szövegben 90 nap szerepelt).

„Addig nem mondanak ki semmiféle ítéletet, sem azt, hogy bűnösnek találták a vádlottat, sem azt, hogy felmentették. Az ítélet kimondásakor a per valamennyi érintettje megkapja az indoklást is" - magyarázta Stelian Ion igazságügyi miniszter, aki maga is részt vett a bizottság ülésén.

A törvényjavaslatot Anca Dragu szenátor (USR-PLUS), Alina Gorghiu és Iulia Scântei liberális szenátorok és Ioan Cupşa liberális képviselő nyújtotta be. A tervezetet még a felsőház plénumának is meg kell vitatnia, majd a képviselőház elé kerül, amely döntő házként szavaz róla.

(Címlapkép: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?