Ítélethirdetés indoklással: elhúzódó pereket jósol a legfelsőbb bíróság elnöke

Elhúzódhatnak a perek az alkotmánybíróság döntését követően, amely szerint az ítélet csak az indoklással együtt hirdethető ki – közölte szerda este Corina Corbu, a legfelsőbb bíróság elnöke.

Corbu felszólította a törvényhozást, hogy sürgősen hozza összhangba a perrendtartási törvénykönyvet az alkotmánybíróság friss döntésével. A jelenlegi ggyakorlat ugyanis, amely szerint az ítélet indoklását a kihirdetés után legtöbb harminc (esetenként kilencven) nappal kell közzétenni, ellentmond az alkotmánybíróság döntésének, s ezt a legsürgősebben orvosolni kell – tette hozzá.

Mint megírtuk, az alkotmánybíróság szerdán úgy döntött, hogy a bírói ítéletet annak kihirdetésekor meg kell indokolni. Az alkotmánybíróság a döntésével helyt adott a büntetőeljárási törvénykönyv azon cikkelye ellen benyújtott óvásnak, amely azt írta elő, hogy a bírói ítéletek indoklását az ítélet kimondása után legtöbb 30 napon belül meg kell fogalmazni.

A büntetőeljárási gyakorlat eddigi formájában – vagyis úgy, hogy az indoklás a büntető ítélet kihirdetése után született meg – sértette az alapvető emberi jogokat és szabadságokat, az egyén igazságszolgáltatáshoz és tisztességes bírói eljáráshoz való jogát. A bírói ítélet végrehajtása úgy, hogy annak megindokolása még nem látott napvilágot, sérti a személyes szabadsághoz, biztonsághoz és emberi méltósághoz való alkotmányos elveket, amelyek a jogállam alapvető értékei – érvelt az alkotmánybíróság. Következésképpen a bírói ítéletet annak kihirdetése napján kell megszövegezni és megindokolni – szögezte le a taláros testület.

A 30 napos határidőt általában nem tartották be a bírói testületek. Megtörtént az is, hogy a bírák az ítélet kihirdetése után egy évvel indokolták meg döntésüket.

(Nyitóképen a Bukaresti Ítélőtábla | Illusztráció: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?