Román óvodában kell tanulnia a vegyes házasságból származó gyereknek a bíróság szerint

Románul kell tanulnia egy vegyes házasságból származó 3 éves gyereknek, döntött a Kolozsvári Bíróság. A keresetet egy román nemzetiségű apuka nyújtotta be, miután nem tudott megegyezni magyar etnikumú volt párjával, hogy milyen nyelvű óvodába írassák gyermeküket – írja a G4media.

A bíróság a napokban hozta meg azt a határozatot, amely azt hivatott eldönteni, hogy egy vegyes családból származó kiskorú milyen nyelven tanuljon tovább abban az esetben, ha a szülők nem tudnak megegyezni ezzel kapcsolatban. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

A pert a román nemzetiségű férfi indította, mivel nem tudtak megegyezni volt párjával, hogy a 3 éves gyereküket milyen nyelvű óvodába írassák. A magyar anyuka azt szerette volna, ha gyereke magyar nyelvű óvodában tanul, ám az apuka ebbe nem egyezett bele, mivel indoklása szerint ezzel gyermekének az „életben való boldogulása és a munkaerőpiacon való elhelyezkedési esélyei” sérülnek.

Mivel a szülők nem tudtak megegyezni a kérdésben, a Kolozsvári Bírósághoz fordultak, amelynek döntése értelmében a gyermeknek román nyelvű óvodában kell tanulnia.

(Címlapfotó: Pexels)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?