Tanügyminiszter: ha lesz is középiskolai felvételi, az önkéntes alapú lesz és egy időben tartják majd meg

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter azt mondta szerdán, hogy ha az általános iskolások képességfelmérő vizsgája előtt lehetőségük lesz a gimnáziumoknak felvételit hirdetni – amint az a Művelt Románia projekt egyik javaslatában szerepel – akkor ez a felvételi vizsga önkéntes alapú lesz és ugyanaznap, ugyanazon órában szervezik majd meg.

„Ha lesz gimnáziumi felvételi vizsgánk, az önkéntes alapú lesz, a képességfelmérő vizsga előtt, a már meglévő tanterv alapján. Ezt a versenyt minden iskolában ugyanaznap, ugyanazon órában szervezik majd meg” – mondta Cîmpeanu, hozzátéve, arról még nincs döntés, hogy aki felvételizik, annak is le kell-e tennie a képességfelmérő vizsgát.

A részletekről a projekt gyakorlatba ültetését megelőző konzultációkon fognak tárgyalni – tette hozzá. Az oktatási miniszter azt is elmondta, hogy az első ilyen felvételi vizsgára leghamarabb 2023-ban kerülhet sor.

Arra a kérdésre, miért tartják jónak a felvételi vizsga egyazon időben történő megszervezését, Cîmpeanu azt felelte: „nem hisszük, hogy a tanuló érdekeit szolgálná, ha lehetőség lenne két, három, öt, hét, tíz felvételi vizsgán is részt venni”.

A tanfelügyelőségekről azt mondta, ezeket az intézményeket át fogják szervezni oly módon, hogy a hatáskörök ne fedjék egymást. Erre az intézkedésre legkorábban jövő ősszel kerülhet sor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

(Nyitókép: Sorin Cîmpeanu Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?