Drámaian csökken az egyetemisták száma

Drámaian csökken a felsőoktatásban tanuló diákok száma – jelentette ki szombaton Sorin Cîmpeanu, a Rektorok Országos Tanácsának elnöke. Cîmpeanu szerint valótlan az az elképzelés, hogy túl sok egyetemista van.

„Jóval az európai átlag alatt vagyunk” – szögezte le az elnök, aki hozzátette: míg Románia és az EU vállalása szerint 2020-ra a felsőoktatási intézmények végzettjeinek aránya el kellene hogy érje a 27,6 százalékot, addig jelenleg a 30-34 éves korosztálynak csak 23 százaléka rendelkezik felsőfokú képzettséggel.

„Az utóbbi években drámaian, gyakorlatilag felére csökkent az egyetemisták száma, mi közben meg úgy teszünk, mintha nem látnánk, hogy a 2020-ra kitűzött cél gyakorlatilag megvalósíthatatlan” – fogalmazott Cîmpeanu a közgyűlésén.

Kifejezte annak szükségességét, hogy a bruttó hazai termék hat százalékát a tanügybe fektesse az állam, és azon véleményének is hangot adott, hogy Romániában nincs koherens jogi szabályozása ennek a területnek.

A diákok túlságosan kis számáról beszélt Iordan Predescu is. A Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS) elnöke úgy fogalmazott, abnormális a médiának az az állítása, hogy túl sok egyetemistánk van, hisz egyértelmű, hogy a munkaerőpiacon sokkal több, felsőfokon képzett fiatalra volna szükség.

A Romániai Diákok Országos Szövetségének 18 egyetemi központban összesen 80 tagszervezete van. A szövetség idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?