Megtámadták a kabuli Amerikai Egyetemet

Fegyveresek hatoltak be az afgán főváros egy viszonylag biztonságos részén található oktatási intézménybe. Helyi források szerint többen is meghaltak a támadásban - adja hírül az atv.hu.

Fegyveresek támadták meg a kabuli Amerikai Egyetemet ottani idő szerint szerda este – adta hírül az RT.com. Tisztviselők arról számoltak be, hogy százak rekedtek az egyetem épületébe, amikor a kormányerők a helyszínre érkeztek.

A Reuters hírügynökségnek az afgán belügyminisztériumi tisztviselő elmondta, "a támadók bevették magukat az egyetem épületébe, de bent rekedtek külföldi professzorok és több száz diák is."

A helyi TOLO News szerint a fegyveresek robbantottak is, mielőtt bevették magukat az egyetem épületébe, ami az afgán főváros egy viszonylag biztonságos részén található. Egy diák a BBC-nek azt mondta, hogy épp 100 méterre volt az egyetem bejáratától, amikor lövöldözéseket és egy hatalmas robbanást hallott. A detonációt követően több diáknak sikerült kimenekülnie az intézményből, mások pedig bezárták magukat az osztálytermekbe, irodákba.

Az afgán 1TV szerint többen meghaltak és megsérültek a támadásban. A csatorna több szemtanú állítására hivatkozva azt közölte, hogy a támadók behatolhattak az egyetem közvetlen közelében található kórházba is. Egy diák telefonon azt mondta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy társaival együtt az egyik osztályteremben rekedt, kintről pedig lövéseket hallani.

Mark English, az egyetem rektora megerősítette, hogy a létesítményt megtámadták. Elmondása szerint az afgán biztonsági erők már a helyszínen vannak, és megpróbálják felmérni a helyzetet. A rendőrség úgy véli, hogy az egyetemre csak egyetlen támadó hatolt be, akinél automata fegyver van.

Közben a sürgősségi kórház azt közölte, hogy hozzájuk öt súlyos sérült érkezett a helyszínről.

Az afganisztáni Amerikai Egyetemet 2006-ban hozták létre amerikai pénzügyi támogatással, és azóta az ország első számú magán felsőoktatási intézménye. Az órákat angol nyelven tartják, és jelenleg 2000 tanulója van. A múlt hónapban az egyetem egy amerikai és egy ausztrál állampolgárságú professzorát rabolták el. Hollétük azóta sem ismert.

Kimaradt?