Megkezdődött az egyetemi tanév. Mutatjuk az újdonságokat

Megkezdődött hétfőn az egyetemi tanév. A 2016/2017-es tanévre a nagy egyetemek több mint 39 ezer helyet hirdettek meg, ebből a legtöbbet, 14.334 helyet a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen.

Az új tanévben 35 új szakot és programot indítottak be az állami egyetemeken, a mesterképzők száma is bővült 64-gyel. Olyan új szakokról van szó, mint például a gyógyszerészeti kémia, katonai elektronikus rendszerek és felszerelések, a légiközlekedésnél alkalmazott rádióelektronika, digitális média, légiközlekedést megfigyelő rendszerek menedzsmentje, katonai leadership, szociálpedagógia.

A doktori iskoláknak megelőlegezték a bizalmat

Változás, hogy az összes doktori iskola ideiglenes működési engedélyt kapott, így meghirdethették a helyeket. Erre azért volt szükség, mert a szakhatóság múlasztott, és nem indította el időben az akkreditációs kérések elbírálásához szükséges lépéseket. 

Mircea Dumitru tárcavezető ígéri, megtalálja a törvényes lehetőséget arra, hogy az összes doktori iskola megszervezhesse a doktori vizsgákat. Ezzel párhuzamosan dolgoznak az iskolák felméréséhez szükséges metodológián, hogy az akkreditációs kérelmek elbírálását már ősszel el tudják indítani.

Csökkent a diákszám, mégis több lett az egyetem

A Számvevőszék idei jelentésében rámutat, az egyetemi oktatás minőségcsökkenéséhez az is hozzájárult, hogy 1990-hez képest 30 százalékkal (1,4 millió diák) kevesebb egyetemistát tartanak nyilván. Az egyetemisták számának drámai csökkenése ellenére viszont jelentősen megnőtt az egyetemek, főiskolák száma. Jelenleg 103 felsőoktatási intézmény működik Romániában. A jelentésről bővebben itt olvashat

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?