banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Nem fogadta be az emberi jogi bíróság Năstase kereseteit a román állam ellen

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön egyhangúlag elfogadhatatlannak nyilvánította Adrian Năstasénak a román állam ellen benyújtott kereseteit. A döntés jogerős – közölte csütörtökön a strasbourgi székhelyű intézmény.

Fotó: Adrian Năstase Facebook-oldalaA volt miniszterelnök az úgynevezett Zambaccian-perben hozott legfelsőbb bírósági ítéletet támadta meg az EJEB-nél, amelyben halmazati büntetéskét négy és fél év szabadságvesztést szabott ki az öttagú ítélőtanács. A feleségét három év felfüggesztett börtönre ítélték.

A Zambaccian-perben Adrian Năstasét azzal vádolták, hogy az Állami Építkezési Felügyelőség akkori vezetőjétől, Irina Jianutól 2002 és 2004 között közvetlenül, illetve felesége, Dana Năstase közvetítésével körülbelül 600 ezer euró értékben kapott javakat és szolgáltatásokat Kínából importált termékek, illetve ingatlanokon végzett munkálatok formájában.

Năstase a legfelsőbb bíróság öttagú ítélőtanácsának szabálytalan összetételére, illetve a bírák feltételezett részrehajlására hivatkozva támadta meg az ítéletet az EJEB-nél. Az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy a legfelsőbb bíróság öttagú testülete a belső szabályzatnak megfelelően állt össze, semmilyen objektív vagy szubjektív körülmény nem támasztja alá a panasztevő kétségeit a bírói testület pártatlanságával kapcsolatban, nem sérült a tisztességes eljáráshoz való jog, és az alperes (a román állam) nem sértette meg az Emberi Jogok Európai Egyezményének sem az egyéni kérelmekre vonatkozó, sem az az ügy tényfeltáró vizsgálatára vonatkozó cikkét.

A strasbourgi székhelyű testület arra a következtetésre jutott, hogy Adrian Năstase keresetei egyértelműen alaptalanok, és elfogadhatatlansági okokból elutasította ezeket.

Adrian Năstase 2000 és 2004 között volt miniszterelnök, 1990–1992 között pedig a külügyminiszteri tisztséget töltötte be; 1990-től 2012-ig a képviselőház szociáldemokrata párti tagja volt. 2005-ben korrupciós vizsgálat kezdődött ellene, és az első jogerős ítélet – illegális kampányfinanszírozás vádjával – 2012-ben született. Ekkor két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, azonban 2013 márciusában – nyolc hónap után – feltételesen szabadlábra helyezték. 2014 januárjában a bukaresti legfelső bíróság zsarolásért és kenőpénz elfogadásáért négy év letöltendő börtönbüntetésre és 400 ezer eurónak megfelelő vagyonelkobzásra ítélte. Felesége, Dana Năstase tettestársként három év felfüggesztett börtönt kapott.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?