banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Visszatérhet a közéletbe Adrian Năstase volt miniszterelnök

Fotó: adriannastase.roBírósági mentesítésben részesült a korrupcióért korábban két alkalommal is letöltendő szabadságvesztésre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnök, aki ezáltal visszaszerezte választójogát, és ismét megválaszthatóvá vált.

Rehabilitációjának jogerőre emelkedéséről maga a szociáldemokrata politikus számolt be kedden, miután a legfelsőbb bíróság első fokon kimondott határozata ellen nem emelt óvást az ügyészség. A rehabilitáció folytán a büntetését letöltött elítélt mentesül a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

„A szenvedés és igazságtalanság egy 16 éves időszaka ért véget, amelyet magam mögött akarok hagyni. Köszönöm családomnak a támogatást. Azt, hogy mit tartogat még számomra a jövő, majd meglátjuk” - írta blogján Năstase, anélkül, hogy esetleges közéleti terveit részletezte volna.

A politikust több éves pereskedés nyomán először 2012 júniusában, hatalommal való üzérkedésért börtönözték be egy illegális kampányfinanszírozási ügyben. Rabosításakor pisztolyával öngyilkosságot kísérelt meg, de csak könnyebben sérült meg. Feltételes szabadlábra helyezését követően másodszor 2014 januárjában, egy másik korrupciós ügyben, vesztegetés elfogadása és egy tanú megzsarolása miatt került börtönbe. A halmazati büntetésként kiszabott négy és fél évből korára és a börtönben végzett munkára - megjelentetett könyveire és a fegyenctársainak tartott előadásaira - tekintettel csak másfél évet kellett letöltenie. Năstaset azonban további öt évre eltiltották a közügyektől: ennek lejártával kérhette most rehabilitálását.

A jelenleg 71 éves Adrian Năstase 2000-től 2004-ig volt Románia miniszterelnöke. Az ő pártelnöksége alatt vette fel a Ion Iliescu volt államfő által 1989-ben - még Nemzeti Megmentési Frontként - alapított posztkommunista utódpárt a Szociáldemokrata Párt (PSD) nevet. Năstase miniszterelnöki mandátuma idején, 2004-ben csatlakozott Románia a NATO-hoz. Năstase bíróság elé állítását és elítélését a PSD a 2004-es elnökválasztáson meglepetésgyőzelmet arató Traian Băsescu politikai bosszúnak tartotta, a jobboldal viszont az igazságszolgáltatás függetlenségének bizonyítékaként ünnepelte az "érinthetetlennek" tartott politikus bírósági elszámoltatását.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?