A családon belüli erőszak jelenségének romlása tapasztalható Maros megyében

Az elmúlt időszakban nemcsak Maros megyében, hanem országos szinten is súlyosbodott a családon belül elkövetett erőszak áldozatainak helyzete.

A jelenség évente többször, ciklikusan, elsősorban ünnepnapokon – illetve újabban a koronavírus-járvány idején – jelentkezik a válság okozta munkanélküliség, vagy a távmunka eredményeként, amelynek révén a munkavállalók otthonról dolgoznak – állítják az érintettekkel foglalkozó szakemberek.

„A családon belüli erőszak áldozatainak Maros megyei menhelyén az elmúlt két évben jelentősen nőtt az áldozatok által kért online konzultációk száma” – tájékoztatta a Maszolt Teodora Babă, a menhely pszichológusa. Kifejtette, a családon belüli erőszak előfordulási rátája közvetlenül az ünnepek után ugrik meg jelentősen. Hozzátette, a menhelyhez forduló személyek a legtöbb esetben távoltartási végzéssel rendelkeznek az elkövető féllel szemben.  Teodora Babă megjegyezte, sajnos sok esetben az erőszak elkövetésének pillanatától túl sok idő telik el, amíg tényleges segítséget kér a bántalmazott fél, és ez bizonyos esetekben akár halálhoz is vezethet.Illusztráció | Fotó: AdobeStock

Mint megtudtuk, a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság tavaly több mint 1200 családon belüli erőszakos esetet regisztrált, ezek kétharmada gyermekeket érintő bántalmazás volt.

„871 gyermekek ellen elkövetett erőszakos cselekményt regisztrált intézményünk. Emellett 180 felnőtt ellen is követtek el valamilyen formájú erőszakos bűncselekményt, továbbá 202 személy kapott szakmai tanácsadást” – közölte Miklea Hajnal-Katalin, a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője.

Marosvásárhelyen 2021-ben 191 családon belüli erőszak történt, 24 esetben a hatóságok távoltartási végzést adtak ki – erről már Alexandra Petrovici Maros Megyei Rendőr-főkapitánysági szóvivő tájékoztatott. Azt is megtudtuk tőle, hogy egy kísérleti projekt keretében a belügyminisztérium idén 15 ezer elektronikus karkötőt vásárol azoknak, akik távolságtartási végzéssel rendelkeznek. Tavaly országos szinten több mint 45 ezer testi sértés történt, a távolságtartási végzést megszegők száma 18 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?