Ütős-gyilkos szavak: háromszéki nők elleni erőszak képekben

Megrázó illusztrációkkal hívja fel a figyelmet a verbális erőszak jelenségére az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából, december 8-án tették közzé az Ütős-gyilkos szavak című online kiállítást, amely háromszéki nők által megélt élethelyzeteket jelenít meg. 

A szavak nemcsak cirógatni tudnak, hanem ütni is, életre szóló nyomot hagyva, szívet megtörve, lelket megnyomorítva. Ez is bántalmazás, méghozzá gyakori, mutatott rá felhívásában az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete, és azt kérték a nőktől, hogy küldjék el azokat a mondatokat, szófordulatokat, amelyekkel párjuk megalázta, bántotta őket.

„Általában nem szívesen beszélnek a nők az őket ért sérelmekről, ennek ellenére voltak, akik megtették az első lépést és közel 100 szívszorító, ütős mondat érkezett felhívásunkra. Az üzenetek nagy részéből az tükröződik ki, hogy ezek a nők teljesen beletörődve élik a mindennapjaikat, vagy már kiléptek a bántalmazó kapcsolatból és ezért mernek beszélni róla. Általános jelenség, hogy a bántalmazó célja elhitetni az áldozattal: olyan értéktelen, hogy egyedül úgysem állná meg a helyét a világban, hogy szégyellnivaló és másnak úgysem kellene” – számolt be Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke.

A beérkezett bántó mondatokból Szederjesi Szidónia grafikus készített fekete alapon, piros-fehérrel megrajzolt illusztrációkat, amelyeket közzé tettek a közösségi oldalon. Az kiállítás üzenete a láthatóság, a rejtekből, a sötétből való kilépés, a megmutatkozás. A piros szín előtérbe hozza a képeket, veszélyt jelez, ugyanakkor dühöt és haragot is sugall, magyarázta Ájgel Ágnes.  

„Két pofon után: te nem érted, az Isten egymásnak teremtett minket”; „Neked nincs véleményed, te a verést kéred”; „Egy borospoharat sem tudsz rendesen megfogni, te szerencsétlen”; „Megcsaltalak, tudtam, hogy kibírod mert erős vagy”; „Írd alá, mert ha nem kidoblak csóré seggel az útra kölykestől”; „Nem látom a nőt benned”, „Te nem nő vagy, te senki vagy” – ilyen és ehhez hasonló bántó mondatokat gyűjtöttek a háromszéki nőktől és illusztrálták azokat.  

„Célunk nemcsak egy művészi tárlat létrehozása volt, hanem a valóság keserű és fájdalmas oldalának megmutatása. A rajzok megrázóak, de ugyanakkor hihetetlen eredetiséggel tükrözik azt az az érzelmi hatást, amelyet ezek a kimondott, »ütős-gyilkos« szavak okoznak, maradandó sebet hagyva a nők lelkében. Reméljük, hogy sikerül szembesíteni a verbális agresszorokat bántalmazásuk súlyosságával és bízunk benne, hogy ráébresztjük a gyilkos szavak elszenvedőit, hogy nincs ez rendben” – fejtette ki Ájgel Ágnes.

Hozzátette: van kiút a bántalmazott kapcsolatból. A verbális és fizikai agresszió egyaránt közösségi ügy, nem magánügy. Ha valaki bajban van, bátran és bizalommal hívja a zöld számot (0800 500 333), tegye meg az első lépést.

Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete tervezi egy fizikai tárlat elkészítését is, amennyiben a járványhelyzet engedi, a tavasz folyamán megszervezik. Ezt a kiállítást pedig szeretnék szakmai programok, előadások kíséretében elvinni Háromszék több településére.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?