A bihar megyei Paptamásiban a községet és a közösséget is építik

Paptamási Nagyváradtól mintegy húsz kilométerre fekszik északra, a bihari megyeszékhelyet Szatmárnémetivel összekötő főút mentén, éppen ott, ahol az észak-erdélyi autópálya öt koliméteres szakasza véget ér. Ez számos lehetőséget hozhat a községnek, ahol azonban megpróbálnak a legjobban sáfárkodni a rendelkezésükre álló javakkal. Bár kevés bevételből gazdálkodnak, mindig történik valami és folyamatosan épül a község és a közösség.

Paptamási községet szorgalmas, ügyes emberek lakják, akik előrelátók, tervezők és mindig képesek felvenni a versenyt a kor kihívásaival, mondta el a Maszol megkeresésére Matyi Miklós polgármester.

Matyi Miklós, Paptamási község polgámrestere | A szerző felvételei

„Csak dicsekedni tudok a községemmel, mert szeretik a zöldet, a virágokat, Kügypusztán például több virágkertészet is működik, és ezáltal az emberek megszerették a tisztaságot és a rendet”, mondja az elöljáró, aki szerint nem mondható el, hogy csak a közeli országhatár túloldalán, Magyarországon vannak szépen rendben az utcák, virágosak a kertek és le van vágva a fű, mert „ez jellemző a mi községünkre, az emberek felvették ezt a kihívást. Ezt mindenképpen el kell mondanom a községemről, az emberekről”.

Kilenc pályázat végrehajtása zajlik párhuzamosan

A polgármester megjegyezte, a koronavírus-járvány sajnos visszafogta a közösséget, mozgásában korlátozta, a hagyományos és közkedvelt rendezvényeket nem tudták megtartani, „de ez van, most ezt meg kell érteni és el kell fogadni, ettől függetlenül azonban mi megyünk előre”. A községben jelenleg kilenc pályázat lebonyolítása zajlik, a község két falujában, Pelbárthidán és Nyüveden tizenöt kilométernyi öszhosszúságú, szegéllyel ellátott aszfaltos járdát építenek, de Pelbárthidán már 95 százalékban elkészült az iskolafelújítás. Itt a legmodernebb körülményeket tudják biztosítani a gyermekeknek, az öt termes épületben padlófűtést szereltek be és modern, szép mosdókat alakítottak ki. A kultúrotthon mindkét kis faluban teljesen megújul, a munkálatokat már el is kezdték, és hamarosan megkezdődik Nyüveden is a járdaépítés és a házak előtti beállók, hidak egységes elkészítése, itt már befejezték az utak aszfaltozását és az árkok kiöntését.

A községközpontban, Paptamásiban is több beruházás zajlik egy időben. Már készül az új orvosi rendelő, ami magában foglal egy patikát, egy fogorvosi rendelőt és két háziorvos számára a megfelelő helyiségeket. Az egyikben a körzeti háziorvos fog működni, míg a másikban hetente egy vagy akár több alkalommal szakorvosi vizsgálatokat szerveznek majd. Az építkezés mintegy hetven százalékával már végeztek, magyarázta Matyi Miklós. Az csatornahálózat kiépítésének a háromnegyedét már befejezték, de folyamatosan dolgoznak a bővítését, és készül a tamási tanintézet udvarán az iskola utáni központ épülete, ahol jelenleg már a belső munkálatoknál tartanak.

A polgármester ugyanakkor tudatta, reményei szerint egy-két héten belül nekikezdenek egy új, emeletes óvoda építésének. Van még egy nyertes pályázatuk, amelyből öt olyan speciális berendezést vásároltak, amelyekkel az utcákat, iskolákat, tereket tudják fertőtleníteni. Mint az elöljáró elmondja, eddig is fertőtlenítették évente a közterületeket, de még a falunapoknak helyet adó pályát is, kora tavasszal pedig hagyományosan rovarirtásra kerül sor a községhez tartozó minden egyes faluban.

Próbálnak lavírozni a hullámok között

Ahhoz képest, hogy Paptamási a közigazgatási osztályozás alapján harmadrangú községnek minősül, vagyis olyannak, ahol nagyon szerények a saját bevételek, folyamatosan sikerül valamit csinálni. Amellett, hogy házhelyeket osztottak ki a fiataloknak, ahol építkezhetnek, a közbiztonság megerősítése érdekében bővítették az utcai megfigyelőkamera-rendszer, immár nyolcvan kamera pásztázza az utcákat, aminek meg is van az eredménye. Matyi Miklós hangsúlyozza, mivel határ menti községről van szó, előfordul, hogy illegális határátlépőket fedeznek fel, de olyan is, hogy más településekről, illetve más megyéből Paptamási község területén rakja le valaki a szemetét.

Bejárat a községházára, pihenőhellyel és virágoskerttel

„Ezeket a pályázatokat, vagy helyi beruházásokat nagyon nehéz kigazdálkodni, mert nincs meg az önrészünk. De ha jól próbálunk lavírozni a hullámok között, akkor sikerül. Nem költekezzük túl magunkat, hanem megpróbáljuk mederben tartani a dolgokat és úszni az árral” – fogalmazott a polgármester, aki hangsúlyozta, helyi és felsőbb szinten csak csapatban lehet hatékonyan dolgozni.

Az észak-erdélyi autópálya a román–magyar határtól Biharig terjedő öt kilométeres szakasza éppen a Paptamásihoz tartozó Kügypusztánál ér véget. Ennek várhatóan meglesz az eredménye is, Matyi Miklós szerint ugyanis már egyre több cég érdeklődik területek után, ahol befektetéseket hajtanának végre. Készülőben a település ipari parkja is, de mióta megváltozott a megyei tanács elnöksége, akadozik a projekt, pedig az különösen fontos volna, ha a helybélieknek helyben lehetne munkahelyek kínálni és nem kellene bejárniuk Nagyváradra dolgozni. Mindeközben a községközpontban működő, legendásan jó minőségű vízzel működő termálstrandot a tulajdonosai elkezdték szépen felújítani, és ez lehet egy másik vonzereje a településnek, mondta az elöljáró.

„Új terveink megvalósítása között szerepel az a pályázat, amit már letettünk az elmaradt utcáknak az aszfaltozására. Egy másik pályázatból egy új sportközpontot szeretnénk létrehozni Paptamásiban, ott, ahol tartjuk a falunapokat, és ez magában foglalna egy műfüves futballpályát és egy korcsolyapályát is, mert ilyen nincsen csak Nagyváradon, miközben vidéken is fontos, hogy a gyermekek tanuljanak meg korcsolyázni” – ecseteli a terveket a polgármester. Várják már azokat az időket, amikor ismét megtarthatják rendezvényeiket, a falunapokat, a híres tamási fogathajtó-versenyt, vagy akár a szépkorúak találkozóját. Ez utóbbi különösen nagy népszerűségnek örvend és ez az egyik, amire Matyi Miklós a legbüszkébb.

Az egyházakkal, iskolákkal jó az önkormányzat kapcsolata. A helyi tanács és a polgármesteri hivatal mindegyik egyháznak igyekszik segíteni, minden évben támogatják a felekezeteket, ahogyan a költségvetés megengedi. Matyi Miklós kiemelte, különösen fontosnak tartja az egyházak közösségépítő és megtartó erejét, és hozzátette, ő maga immár két évtizede a Kügypusztai Református Egyházközség gondnoka is egyben.

A paptamási iskola a környék egyik legjobbja

Az egyházak mellett az iskola az, amelyik élenjáró a közösség fejlődésében. A település vezetője kiemelte, a paptamási általános iskola bentlakása 1957 óta működik, méghozzá úgy, hogy támogatók tartják fenn. A polgármesteri hivatal is segíti, de egy németországi testvériskola adományai, illetve helyi vállalkozók támogatásával működhet az intézmény, amelyben mintegy húsz hátrányos helyzetű vagy félárva, árva gyermek lel otthonra tanítás idején. Az iskola a támogatók segítségével ellátást biztosít ezeknek a helybéli és környékbeli gyermekeknek, akik közül így már többen éltanulókká váltak.

„Büszke vagyok a paptamási iskolára, mert nagyon szépen fejlődik, jól van menedzselve, már említettem, hogy after school és emeletes óvoda épül, de tervezünk leadni egy pályázatot a bentlakás bővítésére is. A nyolcadikosok tavalyi képességvizsgájának eredményeit tekintve a tamási tanintézet Bihar megyében az ötödik helyen szerepelt, míg magyar nyelv és irodalomból az első helyet érte el az iskolák sorrendjében” – emelte ki a polgármester. Hozzátette, két iskolabuszuk működik, és ha kell, a szomszédos községekbe is elmennek a gyermekekért, akik a tamási iskolába akarnak járni, illetve a szüleik úgy döntöttek a folyamatos jó eredményeket látva, hogy ebbe a tanintézetbe íratják gyermekeiket. Matyi Miklós tudatta: naponta száztíz diák ingázik, miközben összesen 260 gyermek jár a tamási iskolába.

Korábban nagyon sok ház volt eladó a községben, ma már egyre kevesebb. A polgármester elmondta, „máshol láthatjuk, hogy egyre inkább elöregednek a falvaink, de nekem az a tapasztalatom, kezdenek a falvaink feltöltődni, megtelni, ahova nemcsak pihenni térnek meg az emberek, hanem aktívak a közösségi életben is”. Matyi Miklós külön említette a Gilice Néptánccsoport működését, amelyik annak idején csupán hat gyermekkel indult el, ma pedig már 54-en járnak folyamatosan néptáncolni. Ugyancsak említésre méltó a paptamási menettánc-csoport, amely szintén messzi földre elvitte a település nevét, országos és nemzetközi megmérettetéseken is eredményesen szerepeltek a gyermekek.

Egy vezető maradjon az, aki volt

Ha a polgármesterrel az község utcáján sétálunk, csakhamar feltűnik, hogy mindenki nagyon közvetlenül szólítja meg, elmarad a „polgármester urazás”, és szinte kivétel nélkül Mikinek hívják. Erről Matyi Miklós azt mondja, az a fontos, hogy a pozíció ne változtassa meg az embert.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Én itt nőttem fel közöttük, itt születtem. Persze, bent a hivatalban polgármester vagyok, de bárhova megyek, megpróbálok lehetőleg mindenkivel, akivel lehet, barát lenni. Én Miki maradtam az embereknek és nem is várom el, hogy másképp szólítsanak. Úgy gondolom, hogy egy vezető maradjon az, aki volt. Én az akarok maradni, aki voltam, nem szeretnék megváltozni, nem is változtat meg a rang, úgyhogy maradok továbbra is Miki, Miklós az embereknek” – válaszolta érdeklődésünkre Paptamási község polgármestere.

Kapcsolódók

Kimaradt?