Modern mentőközpontokat építenek a Bihar-hegységben

Román–magyar együttműködés révén épülhet korszerű hegyimentő-állomás a Pádis-fennsíkon és Biharfüreden. A beruházás befejezésére egy év áll a kivitelező rendelkezésére.

Elkezdődtek a két magashegyi mentőállomás munkálatai az Erdélyi-szigethegység legforgalmasabb vidékein, a Bihar-hegységben található Pádis-fennsíkon és Biharfüreden. Erről a megyei önkormányzat sajtóirodája számolt be hétfőn délután azok után, hogy még a múlt héten csütörtökön kiadták az építési rendeletet. A két modern hegyvidéki mentőállomás megépítése 1,73 millió lejbe kerül, amit a román–magyar határon átnyúló együttműködési programból finanszíroznak.

Fotók: Bihar megyei önkormányzat

A korszerű kereső-felszerelésekkel ellátott hegyimentő-központok épületei egyenként 163 négyzetméteresek lesznek, beépített tetőtérrel és zárt terasszal. A földszinten kap helyet az orvosi rendelő, a gyűlésterem, a raktárhelyiség és a mosdó, míg a tetőtérben egy két- és egy háromágyas szolgálati szobát alakítanak ki.

A hegyimentő-központok megépítésével és modern felszerelésével hatékonyabbá válik Pádis és Biharfüred körzetében az áldozatok felkutatása és ellátása – hangsúlyozza közleményében a megyei önkormányzat. A hegyvidéki mentőállomásokat ugyanakkor bekapcsolják abba a telemedicina rendszerbe, amelyet ugyanennek az egészségügyi stratégiai projektnek a keretében építettek ki a pályázatban résztvevő egészségügyi intézmények között.

A mintegy 9,7 millió euró összértékű pályázat vezető szereplője a Bihar Megyei Tanács, partner pedig a magyarországi Berettyóújfalu önkormányzata és az itteni Gróf Tisza István Kórház, valamint Bihar megyében Margitta, Nagyszalonta, Élesd, Belényes kórháza, illetve a Nagyváradi Egyetem és a Bihar Megyei Hegyimentő Szolgálat.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?