Új épületszárnnyal bővül a nagyváradi Szent László Óvoda a magyar kormány támogatásával

Ünnepélyes keretek között tették le a nagyváradi Szent László Óvoda új épületszárnyának alapkövét hétfőn délelőtt. Egyházi és világi vezetők méltatták a kezdeményezést, melynek eredményeképpen a magyar kormány támogatásával jelentősen nő a tanintézet kapacitása, ráadásul a legmodernebb körülményeket biztosíthatják majd a gyermekek számára.

A Szent József-telepi plébániatemplomban megtartott rövid egyházi ünnepségen az alapkőletételt megelőzően Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke hangsúlyozta, az óvoda és a bölcsőde létezése a jövőbe mutat, különlegesen pedig az, hogy szükségessé vált ennek a bővítése.

Az alapkő letételével bizonyosságot nyer, hogy „igenis lesz jövőnk, mert tenni akarunk azért, hogy ez a jövő alakuljon általunk Isten akarata és terve szerint” – fogalmazott a megyéspüspök, aki tudatta, ez immár az ötödik hasonló esemény, ami az egyházmegye területén zajlik, azért, hogy „közösségeink nemcsak hogy túléljék ezeket az időket, hanem fejlődjenek, gazdagodjanak és gyarapodjanak”.

Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök a Szent József plébániatemplomban | A szerző felvételei

Böcskei László szerint áldásos állapot az, hogy az utóbbi néhány napon több fontos egyházi rendezvény is lezajlott, megemlítve azt, hogy Soltész Miklós, a magyar kormány Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Nagyváradon jelentette be csütörtökön a Kárpát-medencei templomfelújítási programot, továbbá hogy vasárnap délután hasonló ünnepi körülmények között avatták fel a nagyváradi lutheránus egyházközség új óvodáját, hétfőn pedig már a Szent László római katolikus óvoda bővítésének lehetnek a tanúi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Örülök ezeknek az alkalmaknak, amelyek nemcsak örömről szólnak, hanem munkáról, elköteleződésről és amit nagyon fontos kiemelni, az összefogásról. Jó nekünk tudni azt, hogy gondolnak reánk az anyaországban és nemcsak alkalomadtán fordulnak felénk segítséggel, hanem átgondolt tervszerű cselekvésre hívnak meg bennünket és teremtik meg a lehetőségét annak, hogy közösségeink alapintézményeit szilárdítsuk meg” – mondta Böcskei püspök. Szerinte vannak lehetőségek, hogy intézményeket bővítsenek vagy épületeket emeljenek azért, hogy iskolák, óvodák, templomok legyenek, de ez csak a kezdet.

A püspök immár az építkezés helyszínén, a beruházást jelző pannó előtt

„Ez csak az első lépés, amely mindenekelőtt felelősségtudatra kell ébresszen, hogy tisztán lássuk és vállaljuk a második és a következő lépést is, azért, hogy ezek az épületek megteljenek élettel, és ezekben dinamikus, pezsgő élet teljesítse ki Isten tervét általunk a mi életünkben a közösség javára”, hangzott el. A nagyváradi megyéspüspök hangsúlyozta: „az óvoda, az iskola és a templom az a hely, ahol nemcsak ápoljuk értékeinket, hanem tovább akarjuk adni, be akarjuk ültetni a gyermekek szívébe, lelkébe, hogy ilyen értékekkel gazdagodva tudjanak majd ők is az életben megfelelni”.

Grezsa István miniszteri biztos képviselte a magyar kormányt az alapkőletételi ünnepségen

Az óvodaépítést támogató magyar kormány részéről jelenlévő Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos azt emelte ki, reméli, ha majd egyszer a most elhelyezett alapkövet valaki valamiért kiemeli, akkor lesz még magyar ember Nagyváradon, aki ezt elolvassa. Üdvözölte a jelenlévőket Demeter Katalin kolozsvári konzul is, majd Konrád Katalin, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója mondott köszönetet a támogatásért.

Az óvoda anyaintézményének vezetője szerint egy újabb álom válik valóra, ugyanis az intézmény bővítésével nemcsak több hely áll majd rendelkezésre, hanem a lehető legmodernebb körülményeket biztosíthatják majd a gyermekeknek. Közölte, immár tíz óvónő és három dada dolgozik az intézményben, akik több mint száz gyermeket tanítanak és felügyelnek naponta.

Köszönetet mondott még a beruházásért Szabó Emese, a Szent László Óvoda igazgatója is, majd pedig Böcskei püspök két óvodás gyermek közreműködésével megáldotta az időkapszulát és a téglát, ami a püspöki palota felújításakor tettek félre, hogy most az alapkőbe helyezzék.

A magyar kormány több mint 270 millió forinttal támogatja a Szent László Óvoda bővítését. Az új épületszárny mintegy százharminc gyermek befogadására lesz alkalmas, és egy tanmedence megépítése is szerepel a tervek között.

Az alapkőletétel pillanata. A püspöki palotából származó téglát Szabó Ödön parlamenti képviselő helyezte el

Kimaradt?