A Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári békekötésre emlékeztek

Fotó: Czinzel LászlóA Szatmárnémeti RMDSZ és a Szent István Kör a szatmári békekötés 311. évfordulóján tartott megemlékezést a szatmári megyeközpontban éppen 10 éve leleplezett II. Rákóczi Ferenc-szobornál csütörtökön.

A szatmári béke a Rákóczi-szabadságharcot lezáró békeszerződés, amelyet 1711. április 29–30. között kötött meg Károlyi Sándor a szövetkezett rendek képviseletében III. Károly király megbízottjával, Pálffy János császári főparancsnokkal, II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem távollétében, aki ekkor éppen az orosz I. Péter orosz cárral tárgyalt. Április 30-án Károlyi Sándor a szövetkezett magyar és erdélyi rendek képviseletében és a demoralizált, rosszul felfegyverzett, bomlófélben lévő kuruc hadak a majtényi síkon végleg letették a fegyvert a labancok előtt.   

Fotó: Czinzel László

A szobornál, az egykori Rákóczi-birtok területén tartott megemlékezésen Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, a város polgármestere mondott beszédet.Kereskényi Gábor polgármester | Fotó: Czinzel László

„Tíz éve annak, hogy ezen a jelképes helyen ez a mellszobor áll, köszönhetően az akkori városvezetés és a civilek összefogásának és kitartó munkájának. Ez a szobor emléke annak, hogy Szatmár és Németi, valamint Szatmár megye mindig is szorosan összefonódott a kuruc szabadságharccal és a Rákóczi családdal. II. Rákóczi Ferenc fejedelem szellemisége így továbbél, és 300 év után is vannak olyanok, akik követendő példaként tekintenek elveire. Ugyanakkor a fejedelem szobra és a róla elnevezett általános iskola is arra emlékeztetnek minket, hogy mi, szatmáriak itthon vagyunk, és akárcsak 300 éve, a fejedelem népéhez tartozunk” – mondta beszédében.

Fotó: Czinzel László

A felszólalást követően a résztvevők, tisztségviselők és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a szobrot.  

Szatmár megyében ezzel nem ért véget a békekötéskel kapcsolatos rendezvények sora. Szombaton a majtényi síkon, a helyi vasútállomás közelében tartják meg a hagyományos, több évtizedes múltra visszatekintő megemlékezést.

Fotó: Czinzel László

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?