Háromszáz éve lett szabad királyi város Szatmárnémeti: díszpolgári okleveleket adtak át

Kettős ünnep volt szerdán a szatmári megyeszékhelyen, az Iparosotthon épületében. Az egykori mozi- és bálteremben ünnepelte a polgármesteri hivatal, hogy Szatmárnémeti 300 éve lett szabad királyi város, illetve ez volt az alkalom, amikor átadták a díszpolgári okleveleket azon jeles, a városhoz köthető személyiségeknek, akiknek a kitüntetéséről néhány hónapja szavazott a helyi tanács. 

„Ezeréves történelme során Szatmárnémeti mindig a múlt alapkövére épült, miközben vezetői és polgárai a jövőbe is tekintettek. Ennek az ezer évnek egyik fontos momentuma az az 1721-ben kibocsátott kiváltságlevél, amelyben VI. Károly német-római császár szabad királyi várossá nyilvánította a Szatmár és Németi egyesüléséből létrejött Szatmárnémetit. A város különböző nemzetiségű polgárai megértették az együttműködés szükségességét, ezért összefogtak, hogy közösen indulhassanak el a fejlődés útján. Ezáltal Szatmárnémeti az egyetértés és a tolerancia otthona lett, a pozitív példája annak, hogy ha egy irányba tartunk mindannyian, akkor sikeresek leszünk, ha pedig széthúzás van közöttünk, akkor veszíteni fogunk. Három évszázad telt el azóta, és úgy vélem, ezek a gondolatok a mai napig érvényesek. (...) A múlt tisztelete és őseink összegyűjtött tapasztalatának a felhasználása pedig nem csak előnyünkre válhat, hanem kötelességünk is” – mondta beszédében Kereskényi Gábor polgármester.

Simona-Mirela Miculescu kitüntetése | Fotó: Czinzel László

A díszpolgári címek átadását ezután következett. A három díjazottból ketten lehetettek jelen, a magyar színekben paralimpiai érmeket is begyűjtő Osváth Richárd karanténban van, emiatt nem lehetett jelen az ünnepségen.

„Mielőtt a városi tanács jóváhagyta volna az erről szóló határozattervezeteket, akadtak olyanok is, akik megkérdezték, mit tettek ezen személyek a városunkért. A válasz egyértelmű: olyan egyéniségek ők, akiknek köszönhetően az egész világon ismerté vált Szatmárnémeti. Azt hiszem, nem tévedek, ha azt mondom, hogy Simona Miculescu nagykövet asszony jelenleg Románia egyik legfontosabb diplomatája, Daniel-Ovidiu David rektor úr Európa egyik leghíresebb egyetemének a rektora, Osváth Richárd pedig minden idők egyik legnagyobb szatmári sportolója, aki az őt ért nehézségek után is talpra tudott állni, és a legnívósabb nemzetközi versenyeken szerzett paralimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki arany és egyéb érmeket” – vezette fel a díjazottakat a polgármester.

Osváth Richárd videón keresztül jelentkezett be | Fotó: Czinzel László

Simona-Mirela Miculescu, Románia UNESCO melletti állandó küldöttségének nagykövete meghatottan vette át a kitüntetést. Elmondta: több mint száz országban járt, de számára az igazi otthon mindig Szatmárnémeti volt. Ígéretet tett arra is, hogy ezután nemcsak Románia, hanem a város nagykövete is lesz, szerte a nagyvilágban.

Osváth Richárd távolmaradása miatt egykori edzője, Lengyel Éva vette át a kitüntetést. Videóüzenetében a kerekesszékes vívó kiemelte: Szatmárnémetinek köszönheti azt, aki lett belőle. Itt vett először fegyvert a kezébe és Lengyel Éva, illetve File Attila tanította meg neki a vívás alapjait, de ők voltak azok, akik is sérülése után segítettek, hogy ne érjen véget a sportkarrierje. Az iskolában tudást és barátokat szerzett, a templomban pedig megtanulta: Isten segítségével a legnagyobb akadályokat is le lehet gyűrni.

Dr. Daniel-Ovidiu Davidnak, a BBTE rektorának díjazása | Fotó: Czinzel László

Dr. Daniel-Ovidiu David, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora megtiszteltetésnek nevezte a díszpolgári címet, valamint elmondta: bár egy ideje nem Szatmárnémetiben él, a hirtelen kérdésre még mindig Szatmárt nevezi meg otthonának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?