Saját kezébe veheti híres strandja működtetését Szatmárnémeti

Bírósági döntés mondja ki, hogy a szatmárnémeti strand üzemeltetője nem tartotta magát a koncessziós szerződésben vállaltakhoz. Azonban nem adná át a pihenőövezetet az önkormányzatnak, megnyitni pedig továbbra sem akarja. Újabb per van folyamatban, amelynek a végén némi befektetett pénz visszatérítésével újra a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal üzemeltetné a strandot.

Messze földön híres volt a nyolcvanas években a szatmárnémeti termálvíz, amely sok bajra volt gyógyír. A demokrácia viszont nem tett jót a termálfürdőnek, a strand lassú, de biztos léptekkel közeledett a bezárás felé. Mivel a polgármesteri hivatalnak nem volt pénze a modernizálásra, az a döntés született, hogy a lerobbant strandot koncesszióba adják. Jobb az, ha olyan működteti, aki nyereségessé tudja tenni.

A 2014-ben még működő strand | Fotó: Czinzel László

A Vasile Tânțaș által elnyert koncessziós szerződés új reményt – mit később kiderült, hiú ábrándokat – keltett a szatmáriakban. A befektető neve ismerős lehet azoknak, akik figyelemmel követik a szatmári Dacia (Pannónia) Szálló ügyének alakulását, hiszen ez az avasi üzletember vette meg a szebb időket látott hotelt is. Ám míg a szállodával nem sikerült sokat kezdenie, a strandon megkezdődött a munka: új medencéket hoztak létre, új termálvíz-kutakat fúrtak. Nem építettek viszont csúszdákat, termálvizet hasznosító gyógyásztai központot és a Nord-Vest Termal Park néven megnyitott strandra ígért szálloda építése is megrekedt.

Idén pedig a szatmáriak immár harmadik éve nem élvezhetik a gyógyvíz pozitív hatásait, ugyanis az üzemeltetők nem nyitották meg a strandot. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal perre vitte a dolgot, amit meg is nyert. Ezzel a bíróság kimondta: a strand működtetői megszegték a koncessziós szerződésben foglaltakat, mivel nem teljesítették a vállalásokat.

Nem lett a szállodából semmi | Fotó: Czinzel László

A szatmáriakban rögtön felmerült, hogy talán idén a helyi önkormányzat visszakaphatja a strandot, sőt talán meg is nyithatják azt. Az ebben bízók azonban tévedtek. A cég ugyanis nem adja olyan könnyen vissza a strandot, ezért a polgármesteri hivatal peres útra vitte a dolgot. A vállalkozó pedig viszontkerestet indított annak érdekében, hogy visszakapja a pénzt, amit befektettek az elmúlt évek folyamán – pontosabban a nyitást megelőzően, mert azóta sok fejlődést nem tapasztaltak a szatmári strandolók.  

„A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal nevében kértük, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy szerződésszegés történt. Kértük a strand átadását, most ők azt kérik, hogy 23 millió lejt fizessünk nekik az eddigi beruházások ellenértékeként. Ennek az összegnek a befektetését nehéz lesz bizonyítani, ez egy hosszadalmas folyamat, értékbecslések sorára lesz szükség. Most úgy vélem, hogy az önkormányzatnak valóban kell majd fizetnie a cégnek egy bizonyos összeget, azt viszont, hogy mennyit, majd a bíróság eldönti” – mondta Kereskényi Gábor polgármester. „Mi azt kértük a strand működtetését elnyerő cégtől, hogy vagy adják át, vagy kezdjék el működtetni. De egyik változat sem felel meg nekik” – fűzte hozzá.

Az elöljáró szerint egy strand működtetése teher bármely önkormányzat számára, viszont a szatmáriak ezt igénylik, ezért fel kell vállalni a feladatot.

Soká lesz, mire újra kinyithat | Fotó: Czinzel László

„Egy magánüzemeltető által működtetett stranddal valószínűleg egy önkormányzati nem veheti fel a versenyt, viszont, ha mi vagyunk az üzemeltetők, a szatmáriak számára biztosíthatunk olyan kedvezményeket, amilyeneket már régóta kérnek – például árcsökkentett jegyeket a nyugdíjasoknak. A cél a fenntartható működtetés lenne, a fejlesztéseket pedig EU-s és egyéb pályázati lehetőségek kihasználásával tudnám elképzelni” – mondta Kereskényi.

A strand megnyitása elsősorban a bírósági döntésen múlik, ám idén valószínűleg nem nyithatja meg kapuit. A ki tudja mikorra várható pozitív döntést követően ugyanis újabb komoly feladat vár a strand majdani üzemeltetőjére, vagyis a polgármesteri hivatal egyik alárendelt intézményére: az első körben a három éve használaton kívüli berendezéseket kell feljavítaniuk, újra működőképessé tenniük. 

Az ügyben megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a koncessziós szerződést évekkel ezelőtt elnyerő avasfelsőfalui Beny Alex céggel is, ám cikkünk megjelenéséig nem jártunk sikerrel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?