Kétszázan tüntettek Bukarestben a közkegyelmi törvénytervezet módosítása ellen

Mintegy 200 személy vonult utcára csütörtök este a fővárosban a Victoriei térre, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a közkegyelmi törvénytervezet módosítását célzó és a szenátus jogi bizottsága által elfogadott javaslatok ellen. 

A kormánypalota előtti téren már délután gyülekezni kezdtek a tüntetők.

A tiltakozók a kormánykoalíciót alkotó pártok elleni rigmusokat skandáltak, zászlókat lengettek, és táblákat tartottak a magasba, több képviselő és szenátor lemondását követelték. „Tolvajok", "Korruptak nélkül!", "Futtok a börtön elől", "PSD a vörös pestis", "Együtt mentjük meg Romániát" és ezekhez hasonló feliratokat tartottak a magasba. 

Több gyerek krétával írta az aszfaltra az "#insist", "#rezist" szavakat. 

A tüntetésen hozzávetőlegesen 200-an vettek részt, a tömeg 21 óra után kezdett oszolni. 

Mint korábban írtuk, a szenátus jogi bizottsága szerdán olyan módosító javaslatot fogadott el, amelynek értelmében közkegyelemben részesülnének a megvesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyással való üzérkedés vagy befolyás vásárlása miatt elítélt személyek is. Ezt a  módosító javaslatot is Traian Băsescu volt államfő terjesztette be. A döntést Sorin Grindeanu miniszterelnök, Liviu Dragnea PSD-elnök és Klaus Johannis államfő is elítélte. Bukarestben és az ország több nagyvárosában a februárihoz hasonló tüntetések indultak. Másnap, csütörtökön, ugyanaz a szenátusi bizottság újra napirendre vette a módosító javaslatokat és leszavazta őket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?