Félezren tüntettek szerdán Bukarestben a közkegyelmi törvénytervezet módosítása ellen

Több százan vonultak utcára szerda este a fővárosban, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a közkegyelmi törvénytervezet módosítását célzó és a szenátus jogi bizottsága által elfogadott javaslatok ellen.

Ezúttal is a kormánypalota előtti téren gyűltek össze a tüntetők, akárcsak a februári nagyméretű tiltakozásokkor, amikor a végül hatályon kívül helyezett, 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet ellen emelték fel szavukat.

A tiltakozók a kormánykoalíciót alkotó pártok elleni rigmusokat skandáltak, zászlókat lengettek, és táblákat tartottak a magasba többek között ilyen felirattal: „Tényleg nem tudjuk emberi módon megérteni egymást?”, „Korruptak nélkül!”, „Megloptatok és eladtatok 23 millió embert”, „Elég volt 27 év a gyilkosokkal!”. A tüntetésen hozzávetőlegesen 500-an vettek részt, a tömeg 22 órakor kezdett oszolni.

Hasonló megmozdulásokra került sor szerda este Brassóban és Kolozsváron is, ahol néhány tucatnyian gyűltek össze a közkegyelmi törvénytervezet módosítása ellen tiltakozva.

A szenátus jogi bizottsága olyan módosító javaslatot fogadott el szerdán, amelynek értelmében közkegyelemben részesülnének a megvesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyással való üzérkedés vagy befolyás vásárlása miatt elítélt személyek is.

A javaslatot a Népi Mozgalom Párt szenátora, Traian Băsescu, illetve a Szociáldemokrata Pártot képviselő Liviu Brăiloiu terjesztette elő, és öt támogató, illetve három ellenszavazattal fogadta el a testület. A közkegyelmi törvénytervezet eredeti, a kormány által beterjesztett változata szerint ezekre a bűncselekményekre nem terjedne ki a közkegyelem. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?