Megszüntetett magyar osztály: iktatták a panaszt a diszkriminációllenes tanácsnál

Hétfőn iktatta az Országos Diszkriminációellenes Tanács annak a 26 kolozsvári szülőnek a panaszát, aki szerint a Kolozs megyei főtanfelügyelőség törvénytelenül járt el és diszkriminált, amikor visszautasította tavaly az Apáczai Csere János Elméleti Líceum kérelmét a 16 fős, képzőművészeti ötödik osztály beindítására. Az egyik szülő elmondta, gyermeke, akinek osztályát iskolakezdés után számolták fel, még mindig szenved, amiért el kellett hagynia az Apáczait. 

A panasszal élő szülők azt állítják, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint minimum 12 tanuló szükséges egy új osztály beindításához, a tanfelügyelőség ennek ellenére utasította el az Apáczai beiskolázási kérelmét. Emlékeztetnek, hogy a 2016-2017-es a kolozsvári Romolus Ladea Képzőművészeti Líceumban két ötödik osztályt hagytak jóvá 17 és 18 fős tanulóval, az Octavian Stroia Dráma és Koreográfia Líceumban egy induló 4. osztályt pedig 12 tanulóval. A diszkriminációellenes tanácshoz fordult szülők szerint Valentin Claudiu Cuibus főtanfelügyelő rosszhiszeműsége egyértelmű, hiszen magánbeszélgetéseken többször kifejtette, hogy a magyar tanulók nyugodtan jelentkezhetnek a román tannyelvű Romulus Ladeába is.

„A kislányom depressziós lett”

Tóth Erika, akinek kislánya a megszüntetett osztályba járt, elmondta, még mindig szenved gyermeke amiatt, hogy tanév közben kellett elhagynia az iskolát. 

"Egy csütörtöki napon jött a felszólítás, hogy keddig el kell vinnünk a gyermekeket az osztályból. Ki ahol érte, ahol maradt hely, oda került. Ezek a gyermekek képzőművészetet, rajzot akartak tanulni és nem mást. Több gyermek az Apáczai másik ötödik osztályába került, amely intenzív angol pofilú. Az én gyermekem pár osztálytársával egy jó iskolában, az Kolozsvári Református Kollégiumban kapott helyet, de sajnos a kislányomnak nem felel meg. Nem illeszkedett be, depressziós lett" - számolt be a szülő. Tóth Erika elmondta, tartja a kapcsolatot a kollégiumba került ötödikesek szüleivel, akik arról számoltak be: a gyermekek még mindig reménykednek abban, hogy visszakerülhetnek az Apáczaiba.

A szülő arról is beszámolt: az intenzív angol osztály a megszüntetett osztály miatt 32 főre duzzadt, a tanárok, a diákok és maguk a szülők is arra panaszkodnak, hogy nehéz az oktatás ekkora létszám mellett.

Arra a kérdésre, hogy a 16 szülőhöz miért csatlakozott még tíz anyuka, apuka, Tóth Erika elmondta: mert azt szeretnék, ha jövő tanévtől biztosítva lenne a képzőművészeti osztály úgy az ötödikesek, mint a hatodikosok számára. Az Apáczai a 2017-2018-as tanévre fél képzőművészeti 5. osztály beindítását kéri. A tanfelügyelőség ezen a héten bírálja el a kéréseket. 

Bethlendi: Túl sok volt az ígérgetésből

Megkeresésünkre a szülők jogi tanácsadását vállaló kolozsvári AGFI csoport (Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért/Advocacy Group for Freedom of Identity) képviselője, Bethlendi András elmondta, az iskolát nagyon sokáig hitegették, hogy az ügy megoldódik. "Miután kiderült, hogy a közel egy évig tartó hitegetés, szóbeli ígérgetések ellenére mégsem hagyják jóvá az osztályt, újabb ígéretek hangzottak el, hogy feljelentést tesznek, amire szintén nem került sor. December második felében megkerestem az iskolát, és felajánlottam a jogi tanácsadás lehetőségét" - magyarázta Bethlendi András. Az ügyről bővebben itt olvashat. 

Hétfőn iktatták a panaszt

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke elmondta, hétfőn iktatták a szülők panaszát. Az eljárás szerint az ügyet az egyik testületi tag kapja meg, akit véleltlenszerűen választanak ki. Ő beidézi, meghallgatja a feleket, utólag készít egy jelentést. Ő dönti el, hogy szükség van-e helyi kivizsgálásra, vagy sem, ezt követően kerülhet a testület elé döntésre az ügy. A CNCD-nek 90 nap áll a rendelkezésére, hogy eljárjon az ügyben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?