Apáczai-iskola ügye: japán sztrájkba lépett az egyik oktató

Második napja tiltakozik a Kolozs megyei tanfelügyelőség előtt Székely Géza, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum művészetet oktató tanára a tanév közben megszüntetett ötödik osztály miatt. A pedagógus transzparensekkel és petícióval kíván szót emelni a "becstelen eljárás" ellen, amellyel a tanfelügyelőség felszámolta a képzőművészeti osztályt. 

Vörös Alpár István igazgató november közepén jelentette be az érintett szülőknek az osztály megszűnését, miután előzőleg úgy tűnt, hogy az ügy megoldódott, és a 16 képzőművészetis diák el is kezdte a tanévet.  Az igazgató a Maszolnak azzal indokolta a döntést, hogy csak szóbeli ígéretet kaptak az oktatási minisztériumtól az osztály jóváhagyására, és nem mertek kockáztatni. Csoma Botond Kolozs megyei RMDSZ-elnök szerint az oktatási minisztérium mulasztott az ügyben, mert nem küldte el a tanfelügyelőségnek a hivatalos iratot a jóváhagyásról, amely felülírta volna a tanfelügyelőség korábbi döntését.

Király András kisebbségi oktatásért felelős államtitkár arra a kérdésre, miért nem hagyták jóvá a korábbi ígéretek ellenére az ötödik osztályt, úgy nyilatkozott, hogy a képzőművészeti osztály beindításának igénylése határidőn túli kérés volt, ezért senki sem akart bevállalni a minisztériumban egy esetleges törvénytelenséget. 

Csoma Botond kedden a Maszolnak elmondta, azóta sem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy mit döntött a minisztérium a szeptember közepén benyújtott óvásukra, amelyben a tanfelügyelőség döntésének felülvizsgálatát kérték. "Sőt arra az átíratra sem reagált hivatalosan a minisztérium, amelyben számon kértük, mi az oka annak, hogy a 30 napos határidőn túl sem tájékoztatott az óvásról" - mondta Csoma.

Székely Géza: Belerángattak egy lehetetlen helyzetbe

A második napja tiltakozó Székely Géza elmondta, bár tisztában van azzal, hogy akciójával nem tudja visszaállítani az ötödik osztályt, de a tanfelügyelőség és a minisztérium "etikátlan eljárására" mindenképp szeretné felhívni a figyelmet. "Nem értem, miért volt szükség erre a színjátékra, a gyermekeket miért kellett kitenni ennek" - mondta az oktató, aki a következő napokban is sztrájkolni kíván tanórái megtartása után a tanfelügyelőség előtt. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum tanára petícióban kérte számon a tanfelügyelőséget.

Beszámolója szerint Közép-Erdély egyedüli magyar tannyelvű képzőművészeti tagozatát 16 év után szüntette meg a tanfelügyelőség. Amikor 2016 elején kiderült, hogy az intézmény nem hagyta jóvá az osztályt, tilatkozásként aláírásgyűjtésbe kezdtek. "Közben az RMDSZ megyei küldöttgyésén Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes megígérte mintegy 150 ember előtt, ha összegyűl 12 gyermek, akkor szeptemberben utólag jóvá hagyják írásban is az osztályt. Nyáron ebben bízva 16 gyermek felvételt nyert az osztályba, biztosak voltunk abban, hogy megkapjuk az engedélyt. Az igazgató, mivel helyszűkében szenved az Apáczai, kiütette a könyvelőség oldalát egy nagyobb osztályteremért. Három nappal az iskolakezdés előtt derült ki: szó sincs arról, hogy a tanfelügyelőség jóvá hagyta az osztályt" - számolt be a történtekről az iskola pedagógusa. 

Hozzátette, ezek után a minisztériumhoz fordultak azzal az indokkal, hogy a zeneiskolában sincsenek 16-nál nagyobb létszámú osztályok, mégis működnek. "A minisztériumban meg is ígérték, hogy utasítani fogják a tanfelügyelőséget. A főtanfelügyelő azt mondta, hogy bár nem jókedvvel, de enged a minisztérium felszólításának, így be is indult órarendszerűen az oktatás az 5. B-ben. Egy hónap után viszont a hivatalos papírok helyett a tanfelügyelőség szállt ki az iskolába ellenőrzésre, és közölték az igazgatóval, ha nem oszlatja fel az osztályt, fel fogják függeszteni állásából és eljárást indítanak ellene. A mocskos munkát ezek után nekünk kellett elvégeznünk. A gyerekek egy része visszament a volt iskolájába, a másik része ott maradt a párhuzamos angol osztályba, ahol most 32 vannak" - folytatta beszámolóját Székely Géza. 

Elmondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy egy egész iskolát, 16 gyermeket meg a szülőket belerángatták ebbe a lehetetlen helyzetbe, ezért folytatni fogja tiltakozó akcióját. 

Kapcsolódók

Kimaradt?