Tanév közben szűnt meg a képzőművészeti osztály a kolozsvári Apáczai-iskolában

FRISSÍTVE: Mégsem sikerült elérni az ötödikes magyar tannyelvű képzőművészeti osztály jóváhagyását a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban. Vörös Alpár István igazgató ezért szerdán bejelentette az érintett szülőknek az osztály megszűnését. Csoma Botond Kolozs megyei RMDSZ-elnök szerint a minisztérium mulasztott ebben az ügyben.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Kolozs megyei tanfelügyelőség a törvényes diáklétszám hiányára hivatkozva utasította el többször is, hogy az iskolában két ötödik osztály, egy intenzív angol és egy képzőművészeti indulhasson. Október közepén azonban Király András oktatási államtitkár a Maszolnak azt nyilatkozta: sikerült jóváhagyatni a magyar tannyelvű képzőművészeti osztályt.

Az államtitkár nyilatkozatának előzménye az volt, hogy Apáczaiban összegyűlt a 16 fős diáklétszám az ötödikes képzőművészeti osztály elindításához. Azóta ezek a gyerekek ebben az osztályban tanultak. Vörös Alpár István azonban szerdán összehívta az érintett szülőket, és közölte velük, hogy az osztály mégis megszűnik.

Az igazgató a Maszolnak szerda este elmondta, az osztályt annak idején szóbeli jóváhagyás alapján indították el. „Akkor azt mondták, hogy az írásbeli jóváhagyást napokon belül megkapjuk, de azóta sem érkezett meg a minisztériumtól, az RMDSZ és az iskola többszöri beadványa ellenére sem. Kifutottunk mindenféle határidőből, szóbeli ígéretek és biztatások alapján nem lehet egy osztályt működtetni. Ez törvénytelen lenne” – mondta Vörös Alpár István.

Az igazgató elmondta, szerdán összehívta az érintett szülőket, és bejelentette az osztály megszűnését. Kérdésünkre közölte, hogy a 16 diák egy része az Apáczaiban marad, elsősorban azok, akik negyedikig is ebbe az iskolába jártak. Másik részük vagy visszamegy abba tanintézménybe, ahonnan jött, vagy más kolozsvári iskolába íratják őket a szüleik.

Vörös Alpár István az osztály megszűnésének bejelentése előtt konzultált az iskola vezetőtanácsával is, átbeszélték a képzőművészeti osztály jogi helyzetét. „Az RMDSZ részéről is minden támogatást megkaptunk, és úgy érzékeltem, hogy a minisztérium magyar illetékesei is mindent próbáltak megtenni azért, hogy a képzőművészeti osztály helyzete rendeződjön” – magyarázta.

Arra a kérdésünkre, kitől kapott szóbeli ígéretet az osztály jóváhagyására, az igazgató kijelentette: „Nem csak magyar oldalról kaptunk ígéretet, és nem is velem volt ez lebeszélve. Az 5-8. osztályokat a tanfelügyelőségnek kell jóváhagynia. Itt az a lényeg, hogy a tanfelügyelőségtől megvan-e a jóváhagyás vagy sem.”

Csoma Botond: a minisztérium mulasztott

A Kolozs megyei RMDSZ elnöke, Csoma Botond a szerdai bejelentés előzményeiről a Maszolnak elmondta, Valentin Cuibus megyei főtanfelügyelő első perctől ellenezte a magyar tannyelvű képzőművészeti osztály beindítását, az alacsony diáklétszámra hivatkozva. „Ezt kifejtette akkor is, amikor tárgyaltuk a tanfelügyelőségen az ötödikes beiskolázási számokat. De azt is mondta, ha több diák lesz, akkor majd még meglátjuk” – magyarázta a politikus.

Csoma Botond tájékoztatása szerint a nyár folyamán összegyűlt egy 16 fős diáklétszám, ennek ellenére a tanfelügyelőség vezetőtanácsa az iskolakezdés előtt – Valentin Cuibus javaslatára – elutasította az osztály jóváhagyását. A főtanfelügyelő azzal érvelt: 16 gyermekkel sem tudja elképzelni megyeszékhelyen egy osztály elindítását, mert a törvény szerint ehhez 28 fős diáklétszám kell.

„Cuibus azt mondta, vidéken elképzelhető egy alacsony diáklétszámú osztály jóváhagyása, ha nincs hova járniuk a gyerekeknek, de Kolozsváron az Apáczaitól néhány méterre több magyar iskola is működik, tehát ez a helyzet nem áll fenn. Megpróbáltam vele megértetni: nem arról van szó, hogy a gyerekeknek nincs hova járniuk iskolába, hanem arról, hogy a városban nincs magyar képzőművészeti osztály. Tehát ha nem hagyják jóvá az osztályt, akkor a kolozsvári magyar gyerekek nem tudnak anyanyelvükön művészeti tárgyakat tanulni” – idézte fel az RMDSZ elnöke.

Szeptember 16-án az Apáczai-iskola és a Kolozs megyei RMDSZ külön-külön megfellebbezte a döntést az oktatási minisztériumban. Az érvük ugyanaz volt, amit Csoma Botond szóban elmondott a főtanfelügyelőnek is: a kolozsvári magyar gyerekek anyanyelvükön nem tudnak művészeti oktatásban részesülni.

Néhány nap elteltével Valentin Cuibus behívatta a Vörös Alpár Istvánt és az RMDSZ elnökét is az irodájába, és közölte: továbbra sem ért egyet az osztály beindításával, de a minisztériumtól értesítették ("az egyik államtitkár szólt neki"), hogy a fellebbezéseket elfogadják, ezért azt mondta az igazgatónak, hogy indítsa be az osztályt. Ez meg is történt, összeállt a diákok órarendje, és elindult az oktatás az ötödikes képzőművészeti osztályban.

"Játszadoznak a gyerekeink jövőjével"

Csoma tájékoztatása szerint újabb fordulatot a múlt héten vett az ügy. Ekkor ülésezett újra a főtanfelügyelőség vezetőtanácsa, és Valentin Cuibus a testülettel közölte: nem terjeszti be jóváhagyásra a magyar osztály beindítását, mert a minisztériumtól továbbra sem kapta meg az átiratot a fellebbezések elfogadásáról.

Az RMDSZ elnöke elmondta, a történtek után telefonálgatni kezdett a minisztériumba. „Nem értettem, hogy miért játszadoznak a gyermekek jövőjével. Nem értettem, hogy miért nem képesek egy beadványra két hónap alatt hivatalos választ adni, holott 30 napon belül kötelesek ezt megtenni. Azonban mindenki mosta a kezeit” – nyilatkozta Csoma, aki a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziummal történtek „mellékzöngéjének” tartja az ügyet.

A politikus a múlt héten újabb beadvány küldött ebben az ügyben a minisztériumba, amelyben választ kért az átiratára. "Nekünk RMDSZ-ként az a dolgunk, hogy válaszra bírjuk a minisztériumot. Az anyanyelvű oktatáshoz való jog minden gyerek alapvető joga. Nem akarjuk gyermekeinket román iskolába küldeni" – jelentette ki Csoma Botond. 

Kapcsolódók

Kimaradt?