Mégis jóváhagyták az Apáczaiban a képzőművészeti osztályt

Reménytelennek tűnt a helyzet, de sikerült elérni, hogy jóváhagyják a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban a magyar tannyelvű képzőművészeti osztályt - mondta el megkeresésünkre Király András oktatási államtitkár. 

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Kolozs megyei tanfelügyelőség a kevés diákra hivatkozva utasította el többször is, hogy az iskolában két ötödik osztály, egy intenzív angol és egy képzőművészeti indulhasson. Ömböli Irma, a kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő korábban a Maszolnak elmondta, a jogszabályok a tanfelügyelőség vezetőtanácsának döntését támasztották alá, így mindkét osztály jóváhagyása mellett hiába érveltek többen az intézménynél, nem lehetett meggyőzni a testületet.

Az iskola igazgatósága február óta küzd az osztályért, a tanügyminisztériumba például két alkalommal nyújtottak be kérvényt, aláírásokat is gyűjtöttek. Az oktatási tárca korábban arról biztosította az iskola vezetőségét, hogy konkrét érvek, vagyis a minimális 12 fős létszám teljesítése esetén számíthatnak a képzőművészeti osztály beindítására. Az Apáczainak sikerült iskolakezdésre összeszednie a képzőművészetis osztályába 16 gyermeket, a minisztériumban ez döntő érv volt - mondta Király András.

Az államtitkár elmondta, valahol érthető a Kolozs megyei tanfelügyelőség döntése, hiszen az intézmény keze meg van kötve: minden évben adott számukra egy normaszám és hozzá egy pénzösszeg, ebből kell gazdálkodniuk. Az azonban felróható, hogy nem küzdöttek jobban a magyar tannyelvű osztályért - tette hozzá Király András. "Reménytelennek tűnt a helyzet, mert a tanfelügyelőségen feladták, hiszen februárban, amikor jóváhagyják a beiskolázási terveket, nem volt elegendő diák. Iskolakezdésig viszont meglett a 16 gyermek, így az oktatási miniszter végül rábólintott" - mondta a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár. 

Király András tájékoztatása szerint decemberben készülnek el a jövő tanévre vonatkozó beiskolázási tervek, amelyeket februárban hagynak jóvá, így az Apáczainak már most el kell kezdenie lobbizni, hogy ne kerüljenek ismét hasonló helyzetbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?